Utrinek: Pričevalci Jožeta Možine

pricevalci
Dirko Bertoncelj, Marko Kremžar in Lučka Kralj Jerman.

Nova serija oddaj Jožeta Možina na TV Slovenija

Na TV Slovenija bodo ob torkih zvečer, prvič že 1. julija, predvajali niz zanimivih življenjskih zgodb naše starejše generacije iz Slovenije in sveta. Poimenovali so jo Pričevalci. Avtor prvih devetih oddaj je Jože Možina.

V prvem sklopu Pričevalcev bodo objavili 90-minutne ali daljše intervjuje, ki jih je avtor nedavno posnel med Slovenci v Argentini. Pri celotni pripovedi, posneti zgolj z eno kamero in z minimalno montažo, se bomo osredotočili na bogato pripovedovanje. V torek, 1. julija, ob 23. uri boste lahko na 1. programu TV Slovenija spoznali 86-letnega Dinka Bertonclja.

Dinko Bertoncelj je bil prvi Slovenec na Himalaji in je vrhunski argentinski alpinist z vrsto prvenstvenimi vzponi. Odstrl nam bo svojo izredno zanimivo, pa tudi nevarno življenjsko pot: od rodnih Jesenic, prek Avstrije, Antarktike, ZDA do Bariloch, mesta na jugu Argentine, ki ga obkrožajo številne gore, ki jih je prvi preplezal.
Dinko je odličen pripovedovalec, ki ne govori le o višinah gora; odpre tudi globino svojega duhovnega sveta in čustvovanja.

Alpinistu Bertonclju sledijo pogovori z glasbenico in pisateljico Lučko Kralj Jerman, hčerko pomembnega primorskega politika iz časov fašizma dr. Janka Kralja. Sledil bo ekonomist, literat in politik dr. Marko Kremžar, učiteljica Zdenka Virant in drugi zanimivi sogovorniki. Po sklopu pogovorov s Slovenci v Argentini načrtujejo snemanje pogovorov z znanimi ali neznanimi Slovenci ali tujci z zanimivimi zgodbami, ki jih piše življene.

»Kot avtor oddaje vidim v podmeni objavljanja zanimivih zgodb naših ljudi tudi skrb Televizije Slovenija – javnega medija, da čim več pripovedi ohranimo za nas in za poznejše rodove. Televizija lahko pripravi omejeno število izdelanih dokumentarnih portretov na leto, število pričevanj, ki so posneta na bolj preprost način, z eno kamero in z minimalnimi sredstvi, pa je lahko veliko večja. Moje sporočilo našim gledalcem je zato tudi naslednje: tudi sami se zanimajte za zgodbe vaših starejših sorodnikov ali sosedov. Danes je solidna kamera, tudi tista v fotoaparatu, že zelo dostopna. Posnemite zanimive zgodbe iz svojega okolja, morda bodo nekoč objavljene tudi na televiziji ali na spletu, na vsak način pa bodo čedalje bolj dragocene za vaš družinski spomin,« je o ideji za Pričevalce povedal avtor prvega sklopa oddaj Jože Možina.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.