Ustavite to vašo »posebno vojno operacijo« v podporo Putina

Nahajamo se pred svojevrstno obletnico. Pred letom se je začela Putinova agresija na Ukrajino in poskus ponovne okupacije vse države. Poskus ni uspel zaradi junaškega odpora Ukrajincev, kasneje pa podpore, ki jim jo je nudil Zahod. Pred nekaj dnevi je Putin imel dolg govor, brez posebnosti, v katerem je vztrajal v svojih že znanih floskulah, predvsem pa v tisti, da hoče Zahod uničiti Rusijo. Za »posebno vojno operacijo« je po njegovo kriv Zahod. Vsi agresorji v zgodovini so vedno miroljubni. Hočejo si na miren način prisvojiti, kar ni njihovo. Vojno pa vedno začenja branilec.

Ob tej grozljivi obletnici so se med nami našli svojevrstni miroljubni ljudje, ki so spomnili, da se nahajamo sredi vojnih krutosti, in ki se očitno s svojim prizadevanjem hočejo povzpeti na samo Goro blagrov (»Blagor tistim, ki delajo za mir …«). Zadeva je z novinarskega vidika lahko že nekaj dni »stara«, a je vendar aktualna, posebno ob žalostni obletnici. Zakaj so prav zdaj vrgli v areno to pismo? Morda hočejo zavajati naše javno mnenje in preusmerjati pozornost od hudih notranjepolitičnih težav (upokojenci, gasilci, RTVS, …), k zunanjepolitičnim. A naj bo zaradi tega ali ne, vsebina pisma mnogo pove …

Ne zanima me ideološka struja, kateri podpisniki pripadajo. Pri tovrstnih sporočilih je važno, da je sporočilo skladno z zdravim čutom. Če je besedilo razumno, ni toliko važno, če je iz leve ali desne. Kaj nam sporoča to pismo? Sama protislovja in zavajanja.

Pravijo: »Vsestransko podpiramo Ukrajino v njeni nesporni pravici do obrambe. Ukrajina je žrtev agresije, ki je ni mogoče upravičiti«.  Ob tem pa pozivajo k pogajanju, ne k obrambi. Vzporedje: Napad Hitlerja z njegovim kolaborantom Stalinom na pol Evrope. Ali so tedaj pozivali k pogajanjem?

»Nekoč sta bili obe, ZDA in Rusija, na pravi strani zgodovine«. Danes se je pa Putin s svojo agresijo, »ki je ni mogoče upravičiti«, postavil na stran Hitlerjevega učenca? Podpisnike moti govorica o poraženih in zmagovalcih. Kako se to sklada s prejšnjo omembo prave strani zgodovine? Saj je menda »prava stran v boju zoper nacifašizem« bila zmagovalka.

Govorijo o iskanju rešitve in odstopanju na obeh straneh. Kako naj odstopa napadena stran, ki je žrtev »neopravičljive« agresije? Krivični napadalec, kar podpisniki pravijo, da Putin je, bi bil s tem nagrajen za svoj zločin agresije.

Podpisniki svarijo pred »kopičenjem najsmrtonosnejših orožij«, in da »smo v tej vojni lahko poraženci vsi«. Najprej za vzorec omenjajo »težko ofenzivne tanke«. Aha, to jih je zmotilo! To in še drugo orožje lahko močno pomaga pri obrambi Ukrajine. Takoj ko se je Evropa odločila za pošiljanje modernega orožja (med drugim Leopardov 2), je na strani Putina in njegovih sopotnikov zavladala panika. To lahko bistveno odloči vojno srečo v prid napadene.

Kar pa zadeva jedrsko nevarnost imata obe strani veliko izkušenj iz časa hladne vojne. Začasni odstop Putina od pogodbe Novi START, je seveda dodatno igranje z ognjem. A že »začasnost« kaže, da je to le »odvračalni« manever oz. grožnja (»če ne boš priden, te bom«). Katera stran bi v skrajnem primeru prej pritisnila na »jedrski gumb«? NATO, EU in ZDA gotovo ne. Podpisniki sami pravijo, da »zlovešča govorica atomske grožnje se sliši iz Moskve«, torej bi zanje na »gumb« pritisnil Putin? A Putin dobro ve, da tega ne sme storiti, kajti pritisk na »gumb« za jedrski napad, pomeni isto kot pritisk na gumb za samomor (že zaradi same sprostitve radioaktivnosti, poleg odgovora Zahoda, ki ne bi ostal dolžan).

Po drugi strani se pa tudi danes ponavlja stara pesem še iz časa hladne vojne, ko so petokolonaši na Zahodu, kot danes naši razumniki, nenehno ponavljali: »Bolje rdeči kot mrtvi« (Better red than death). Na ta način naj bi se demokratični, v udobnosti živeči zahodni državljan, ustrašil pred grožnjami in popustil v svoji odločnosti. Da o platonskem »svetu brez strahu« niti ne govorim. No, vsaj z rdečo barvo podpisniki ne bi imeli nobenih težav, saj si nenehno želijo vrnitve v lepe stare čase »socializma«.

Končno, v pismu ob vsej miroljubnosti ni niti ene omembe o kaznovanju neštetih vojnih zločinov, ki jih vsak dan povzroča napadalec in okupator. Da so na to pozabili je za »razumnike« nerazumljivo, razen če se spomnimo, da so mnogi izmed njih »ponosni dediči« materialnih ali moralnih morilcev v povojnih pobojih na slovenskih tleh.

Celo pismo je eno samo zavajanje slovenske javnosti. Zaradi  protislovij je nerazumno, nespametno. Ob tragični obletnici, ki je pred nami, se lahko res ponovno ustavimo, in vsaj s kančkom zdrave pameti razmislimo o resničnih vrednotah, ki so v igri pri nas doma, v Evropi in v svetu in da delamo za resničen mir, ki je po definiciji pravičen družbeni red tako v državah kot v svetu.

Podpisnikom in njihovim somišljenikom pa velja: Nimate nobenega mandata za zavajanje, vstopanje preko medijev v naše domove z nespametjo in protislovji. Še veliko manj pa imate mandat za vaše hibridno vojskovanje.

Ustavite torej to vašo »posebno vojno operacijo« v podporo Putina. Če čutite kaj odgovornosti, ki predpostavlja vest, boste to naredili TAKOJ! Seveda, ČE …1 komentar

  1. Enkrat bo treba kmalu reči: Kučan, zdaj je pa tega dost in preveč!

    In upam, da obljubljeno & napovedano mednarodno sodišče za sojenje komunizmu in komunistom začne z obratovanjem čim preje.

Comments are closed.