Tonin, ki je ponudil odstop, bi koalicijo prek političnih bregov

Prve izjave Mateja Tonina po zaprtju volišče dne 3. 6. 2018. PrintScreen TV SLO
Prve izjave Mateja Tonina po zaprtju volišče dne 3. 6. 2018.

Matej Tonin se je držal svojih besed pred volitvami, ko je napovedal, da bo ponudil odstop, če stranka na volitvah ne bo dosegla 10 odstotkov. Svet stranke bo o ponujenem odstopu odločal v najkrajšem možnem času, je še dodal.

Čeprav je Nova Slovenija svoj volilni rezultat izboljšala in jo bo namesto petih v državnem zboru poslej zastopalo sedem poslancev, je njen predsednik Matej Tonin ponudil odstop. Njegov cilj je bil namreč deset poslancev. NSi ni osvojila načrtovanih 10 odstotkov glasov na volitvah oziroma deset poslanskih sedežev v novem sklicu parlamenta.

S tem se je Tonin držal svojih besed pred volitvami, ko je napovedal, da bo odstop ponudil, če stranka na volitvah ne bo dosegla 10 odstotkov. Svet stranke bo o ponujenem odstopu odločal v najkrajšem možnem času, je še dodal.

Nagovor je sicer začel z zahvalami volivcem, ekipi ter, kot je dejal, “kandidatom in kandidatkam, ki so dan za dnem garali, se trudili in poskušali prenesti glas normalnosti širom po Sloveniji”. Zahvalil se je tudi svoji družini in rojakom iz Tuhinjske doline, ki so ga podprli v “kamniškem epskem boju”. “Posebna zahvala gre pa tudi mojim rojakom v Zgornji Tuhinj, v mojo rodno Tuhinjsko dolino, ki so izjemno pripomogli, da se je ta epska bitka, ki se je bila v Kamniku, na nek način odvila tudi v mojo korist,” je dejal.

“Rezultat ne omogoča lahkega vladanja, vsakršna enoblokovska koalicija bi pomenila težave,” je bila Toninova prva ocena delnih rezultatov. Ne glede na neizpolnjen cilj je izpostavil dosežek NSi, da je rezultat najboljši, odkar se je NSi vrnila v parlament, saj so ga izboljšali za 40 odstotkov. Po delno preštetih glasovnicah so jim volivci tokrat zaupali sedem poslanskih mandatov. Takšen je sedaj tudi začasni neuradni rezultat stranke, ko se čakajo še rezultati glasovanja v tujini in po pošti. A cilja, podvojitve števila poslancev, niso dosegli, zato je Tonin organom stranke ponudil odstop.

Predsednik NSi je tudi predstavil možne razloge, da niso dosegli zastavljenega cilja. Ocenil je, da je k slabšemu rezultatu botrovala predvsem velika razpršenost glasov. “Strank je bilo veliko in v takem zverinjaku je bil vsak odstotek dragocen,” se Tonin slikovito izrazil.

Seveda se ni bilo moč ogniti tudi vprašanjem, ki so bila povezana z letošnjo menjavo vodstva v stranki. Tonin je prepričan, da so se v stranki pravilno odločili, saj naj bi ta poteza po njegovem pripomogla k boljšemu rezultatu stranke. V začetku leta so jim javnomnenjske ankete namenjale pet poslanskih mandatov, po menjavi v vodstvu pa je podpora stranki začela počasi naraščati. Takšen naraščajoči trend podpore so uspeli zadržati do nedeljskih volitev in bodo v parlamentu zasedli sedem poslanskih mest, je pojasnil Tonin.

Toninovo ponudbo odstopa je komentirala tudi nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak: “Kadar nekaj tako zelo poudarjamo in obljubljamo, je dobro, da se tega držimo, sicer lahko izgubimo zaupanje ljudi.” Komentirala pa je tudi volilni rezultat NSi, ki jo je vodila zadnjih deset let. Sama je sicer pričakovala boljši rezultat glede na napovedi mlade ekipe. “Pozitivno je, da sem bila izvoljena in da ima stranka več poslancev,” je dejala. Bo pa sestavljanje koalicije po njeni oceni letos “res zelo zanimivo”.

Po Toninovi oceni bo najboljše za Slovenijo sestaviti koalicijo prek političnih bregov, saj se samo tako lahko zagotovi politična stabilnost. Napovedal je, da se bodo odzvali na vsako povabilo, pripravljeni pa so sodelovati z vsemi, kjer bodo lahko uresničili ključne točke njihovega programa.

Takšno možnost sestavljanja koalicije sta predstavila tudi gospa Novakova in evropski poslanec Lojze Peterle.

Poslanec Peterle si želi koalicijo, tudi če bo mešana, ki bi Slovenijo popeljala naprej. Peterle ne pričakuje desne koalicije, saj se mu ne zdi možna glede na trenutne delne rezultate. Zdi pa se mu pomembno, da so desne stranke na volitvah zbrale več kot 30 odstotkov glasov in tako zavarovale možnost večjih ustavnih sprememb, ki bi pomenile odmik od sedanje družbene ureditve. “Težko je napovedovati, kako bo videti nova vlada. Mislim, da bo Janša glede na opredeljevanje strank v kampanji kljub močni relativni zmagi težko sestavil vladajočo koalicijo,” je še ocenil. Ob tem je Peterle še izpostavil, da tudi na levi strani “ne bo tako enostavno, ker imamo stranke, ki jih ne zanimajo reforme in ki branijo neke druge pozicije.”

Foto: Andrej Petelinšek