T. Mamić, Demokracija: Drugorazredna tema

Islamski fundamentalisti, ki uničujejo zgodovinsko dediščino, bodo kaznovani, Slovenci, ki so to počeli pred 20 leti, pač ne.

Tako vsaj kaže v tem trenutku. Islamsko državo bo zaradi uničevanja dediščine prej ali slej vsaj simbolično obsodila in kaznovala mednarodna skupnost. O tem ne dvomimo. Da bo roka pravice kdaj dosegla Slovence, ki so v letih 1990−1993 uničevali polne tovornjake arhivskih dokumentov, pa močno dvomimo.

Množično uničevanje arhivov v Sloveniji je bilo še bolj sistematično in popolno kot tista, ki se jih spomnimo iz filmov o koncu nacističnega rajha aprila 1945 . Eden najboljših poznavalcev slovenskega povojnega arhivskega gradiva Roman Leljak pravi, da je še leta 1993, v tretjem letu demokracije, bilo uničenih 8.000 osebnih spisov. 8.000 dosjejev. Si lahko sploh predstavljamo, kako visoka številka je to? Dragoceni dosjeji, ki so opisovali življenja nasprotnikov ali namišljenih sovražnikov diktatorskega režima, so v nekaj urah izginili z obličja zemlje.

Če za povojne poboje še lahko razumemo, da je dokazov zaradi vojnega stanja razmeroma malo in da je težko najti dokaze o konkretni odgovornosti posameznikov, pa za mesec april 1990 težko najdemo podobne izgovore. Kdo je vladal Sloveniji spomladi 1990, je povsem jasno. Vemo, katera imena so bila na odgovornih mestih. Vemo, kdo je komu ukazoval in kdo nosi objektivno in dejansko odgovornost. To vse lahko vsak odvetnik na sodišču zelo hitro tudi dokaže.

Naj si osvežimo spomin. Predsednik socialistične republike je bil takrat Janez Stanovnik, predsednik edine vladajoče stranke, komunistične, je bil Milan Kučan, šef tajne službe pa Ivan Eržen. A ta trojka, ki je po logiki oblasti odgovorna za uničenje zgodovinske dediščine, ostaja nedotaknjena.

Kje je policija, kje je tožilstvo? Kje so slovenski sodniki, ki so sicer tako ogorčeni, ko jim kdo očita neučinkovitost? Kje so mediji, ki se zgražajo, ko islamski fundamentalisti uničujejo zgodovinsko dediščino na drugem koncu sveta? Ali novinarji, ki še danes večkrat letno tako radi ogorčeno pišejo o tem, kako je ljubljanski škof dal zakuriti nekaj deset protestantskih knjig v nemščini pred 400 leti?

Več lahko preberete na strani Demokracije.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.