Rudi Varl: Vlada sploh ne namerava graditi drugega tira

http://referendumdrugitir.si

Vlada namenoma zavlačuje začetek gradnje in sploh ne namerava graditi 2 TIR, za katerega ni nobenih ovir. Zakon, ki je v referendumskem odločanju, ima s finančno udeležbo tujcev povsem drug namen. To je kraja Luke Koper, kar bo omogočeno prek lastniških deležev tujcev in njihovih domačih kolaborantov.

Zgodbo o 2 TIR-u poznate in veste tudi to, da je Državni zbor po nujnem postopku sprejel »nujen« Zakon o gradnji 2. TIR-a. Ta naj bi bil nujno potreben zaradi pridobitev EU sredstev ! TO NI RES. Za 27 km proge ni potreben noben zakon in tudi za prejem EU sredstev ni potrebe pa posebnem zakonu. Ta trditev je lažno zavajanje javnosti.

Za EU sredstva potrebujemo samo dober projekt, ki pa ga vlada nima, prav tako kot nima finančne konstrukcije zanj in nima optimalne trase poteka dvojnega (ne drugega) tira. Skratka vlada nima to, kar imamo civilne iniciative in inženirske organizacije.

V zakonu o drugem tiru je v 2, odstavku 4. člena določeno, da lahko družba 2TDK opravlja dejavnosti le v obsegu omejitev iz 1. odst. 8. člena, tam pa omejitev ni. Torej je prosta pot, da družba lahko počne kar hoče. V 4. odstavku 8.člena pa je zapisano, da mora biti družbenikom – tudi tujcem zagotovljeno, da odločilno vplivajo na pomembne odločitve družbe.

Namen zakona je torej jasen – prek družbe 2TDK odstopiti upravljanje železnic drugim državam in s tem tudi omogočiti njihov vdor v lastništvo Luke Koper.

Obenem je družba 2TDK brez neodvisnega nadzora. Uprava družbe in minister nadzorujejo sami sebe, saj nadzornike imenuje minister.

S tem je zakon o drugem tiru uzakonil korupcijo, ki presega korupcijo iz TEŠ6. Uprimo se temu in na referendumu oddajmo glas proti zakonu, ki dolgoročno za naslednjih 45 let uzakonja korupcijo.