»Pust’e nas pr’ mir’«

Dr. Janez Juhant: Srcu se ne da ukazovati in verjamem, da imamo še dovolj srčnih Slovencev in Slovenk, državljank in državljanov, ki bodo prisluhnili s srcem in vam sporočili, da se po Cankarjevih besedah srca vendarle ne da utišati.

Izrečene besede padajo na zelo plodna tla svetovnega in slovenskega družbenega dogajanja.
Spomnimo: v dveletnem boju s pandemijo smo ob nadležni bolezni in izgubi življenja mnogo ljudi čakali sadove takih besed od gospoda, ki jih je izrekel, in njegovih tovarišev, ki so vsem, posebej pa dogovornim, nalagali dodatna bremena zaradi nesprejemljivih, prepovedanih, izzivalnih, včasih zelo nesramnih javnih shodov ob spodbujanju novinarjev in drugih odgovornih, ki so minirali ukrepe za preživetje državljanov.
Vsi si želimo takega miru, posebej ga želimo Ukrajincem in Rusom, ki jih je Putinova vladajoča klika pahnila v to nesmiselno uničujočo vojno. Želimo si ga tudi v družbi, čeprav ti in njegovi privrženci, ki si želijo mir, grozijo z revolucionarnimi posegi v demokratično življenje te države. Revolucionarne ideje je širil pred volitvami in pozorni bomo, kaj od tega bo lahko uresničil.

Večina diktatorjev je prišla na oblast po demokratični poti, potem pa želijo mir, da utišajo drugače misleče

Ne pozabimo, da je večina diktatorjev prišla na oblast po demokratični poti, ki so jo po utrditvi oblasti spremenili v različne oblike popolne prevlade nad družbo. Vladajoča svoboda, h kateri štejem večino nastajajoče koalicije, ima po napovedih enake namene. Izključiti – utišati vse drugačne – zato presenečajo omenjene besede. Torej, kolikor vam ob dosedanjih zavajanjih še ni uspelo prevzeti oblasti, bi radi, da vam v demokratični državi pustimo mir, da nas boste popolnoma utišali. V demokraciji so besede, ne ulično nasilje, sredstvo za dosego miru. Po domače temu rečemo dialog, ki je grška beseda za dvogovor, oziroma če to razširimo: vključevanje različnih v iskanje skupne poti.
V dveletni dobi vaše (širše) levičarske opozicije je bil delež tega z vaše strani skoraj ničen, sicer ne bi imeli tako zaostrenega izrednega stanja. Takrat ste dialog razširili kar prek vseh mej ustavnosti in dobrega okusa, ki velja za izredne razmere, čeprav tako ne gre. Dialog nas obvezuje, da se spustimo na raven partnerjev in besedam dajemo ustrezen pomen, ki ga imajo v ustaljenih demokratični družbah. Govorite o strokovnosti, kadrujete politično, celo mimo ustaljenih demokratičnih navad. Celo ljudje, ki niso bili izvoljeni, naj bi zdaj vladali. Še ena podrobnost: celo človek, ki je na položaju vrgel puško v koruzo, je predlagan za obrambnega ministra. In vi, ki se sklicujete na demokratični mir, hočete prek vseh pravil razdirati mednarodne pogodbe in vam ni mar, da je treba, žal – in Ukrajina nam to jasno sporoča – domovino braniti tudi z orožjem.

Demokrati imamo tudi pravico do besede, zato ne bomo tiho

Torej, demokrati imamo tudi besedo in ne moremo biti spričo stranpoti tiho. Mir pa seveda lahko dosežemo, če smo se pripravljeni slišati in v tem primeru boste narekovali tempo vladajoči, mi v opoziciji pa bomo uporabljali vsa demokratična sredstva, da bo mir za vse, ne le za izbrane. Tega se je v demokraciji treba zavedati: to bomo tudi počeli. Seveda pa ob nespoštovanju demokratičnih pravil, ki določajo, da vsi lahko pridejo do besede, lahko računate tudi na nenasilni odpor in rad bi Vam posredoval besede Lucy Braun, črnke, ki je dejala, da jo boli noga, ker gre peš v demonstracijah, srce pa ji igra, ker se zaveda, da bije svobodi. Ne pozabite tega. Srcu se ne da ukazovati in verjamem, da imamo še dovolj srčnih Slovencev in Slovenk, državljank in državljanov, ki bodo prisluhnili s srcem in vam sporočili, da se po Cankarjevih besedah srca vendarle ne da utišati. Zato bomo govorili in uporabljali vsa demokratična sredstva, da bodo srca ne le nekaterih, pač pa večine v samostojni Sloveniji lahko bíla svobodno in bomo lahko vsi dihali z obema kriloma pljuč, ne pa samo z levim ali desnim.