Primer Ahmad Šami

Ahmadova brivnica v ljubljanskem Rogu / Vir: http://zdravniki4azilante
Ahmadova brivnica v ljubljanskem Rogu / Vir: http://zdravniki4azilante.blogspot.si

V civilizirani družbi smo tisto, o čemer se pri prav in narobe strinjamo, zapisali v zakone. Kadar med dvema – v tem primeru Ahmadom Šamijem in državo – nastane spor, o tem ne odloča intuicija ljudi, tudi ne intuicija kakšnih modrecev, tudi ne ulica, ampak sodišče. Okvir pravne države v takih konkretnih položajih ljudstvo prikrajša za to, da bi bili lahko dobri ali da bi se jim očitalo, da so slabi, ali da bi se sprli, kdo je kdo.

V imenu ljudstva odloča sodišče, racionalno, po pravu, ne po občutku iz kamene dobe. V tem konkretnem sporu med Ahmadom Šamijem in državo je sodišče odločilo. Ne eno, zadeva je šla prav do najvišjega evropskega sodišča. V civilizirani družbi bi to moralo zadostovati.

Spodkopavanje avtoritete sodišč, ki se dogaja z Ahmadom Šamijem, pomeni demontažo civilizacijskega reda, ki smo ga oblikovali ravno zato, da nas ne bi vodili davni instinkti in da bi, čeprav različni ljudje, lahko delali in živeli skupaj.

Da imajo ljudje take in drugačne občutke, je povsem naravno.

Da jih politika in mediji razpihujejo, namesto da bi jih mirili, pa neodgovorno.

Dvakrat neodgovorno pa je, da red spodkopavajo s položaja nekakšne brezprizivne moralne vzvišenosti, pa naj bo v ozadju človekoljubje ali pa domoljubje.

 

Utrinek dneva je del prispevka Primer Šami: pravičniški um proti pravni državi, ki ga je avtor objavil  na portalu Siol.