Prejeli smo: Tako ne gre več naprej

Državljani, združeni v referendumski pobudi proti Zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge 2.tir sporočamo, da smo do sedaj zbrali že preko 3000 podpisov.

Naša pobuda je namenjena načelu, da se državne investicije gradi ceneje, hitreje in na pošten način. Vsem Civilnim inciativam in strankam, ki so nas do sedaj pri tem podprle, se zahvaljujemo in predlagamo, da oblastnikom v nadaljevanju dokažemo, da se nismo pripravljeni angažirati samo do zakonskega minimuma, ampak, da aktiviramo večje število nezadovoljnih državljanov, ki so proti predstavljenemu zakonu, ker:
– uzakonja odsotnost vsakega neodvisnega nadzora in s tem korupcijo,
– nima podpore strokovne javnosti,
– je koruptiven in
– uvaja nelegalen princip izvajanja investicije.

Z več podpisi, kot je zakonski minimum, ki je že dosežen, želimo prepričali poslance vladajoče koalicije, naj se resno zamislijo nad posledicami, takšnega zakona, ki:
– napoveduje razvojni krč,
– zagotavlja oddajanje del tujcem,
– uvaja grobe posege v naravo,
– daje prednosti konkurentom naše slovenske luke in posledično,
– zmanjšuje prilive v integralni proračun (manj denarja za socialo, pokojnine, šolstvo itd).

Vsi predlogi variant, ki so jih do zdaj predstavili posamezni strokovnjaki iz različnih področij imajo podporo širše strokovne javnosti. So cenejši, zgradijo se lahko hitreje in so v soglasju z naravovarstvenimi pogoji ter uveljavljajo vse prednosti dobrega gospodarjenja.

Zbiranje podpisov se nadaljuje vse do novega glasovanja v državnem zboru – potem pa še 7 dni, če bo zakon izglasovan. Ljudje in državljani potrudimo se vsaj malo, bodimo toliko, da vstanemo iz kavča in podpišemo pobudo za referendum in jo nato pošljete na naslov izpisan na obrazcu. Več podpisov bo, večji bo pritisk na zdrav premislek poslancev, da tako ne gre več naprej.

Vili Kovačič, Ljubljana