Prejeli smo: Še beseda o volitvah

03 ljudmila novakPo tistem, ko Zoran Janković ni mogel sestaviti vlade in ko je bila tako nesrečno neuspešna tudi Alenka Bratušek, je bilo vidno kot na dlani, da bodo sledile nove volitve. V tistem času pa se je krepila stranka Nova Slovenija z Ljudmilo Novak na čelu. Ankete so ji pripisovale tja do 8 odstotkov. Spomin na uspešno zastavljene reforme Janševe vlade v letu 2012 je bil še živ in v zraku je tlelo upanje, da bo desna koalicija, čeprav okrnjena na dve stranki na (SDS in NSi), prej ali slej spet prevzela usodo države v svoje roke. To upanje je oslabelo takoj, ko smo slišali topovski strel na Ljudmilo Novak, na edino in zvesto zaveznico uspešne koalicije. To je bila velika novost. Kaj bo sledilo, je bilo vprašanje?

Novakova bi bila lahko tiho, a biti tiho ni lastnost aktivnega politika. Zato se je branila. Toda, kakšna sramota, v Mladini! Tam so sicer pisali ali govorili že vsi politiki. A zanjo to ni bilo spodobno, tako sem slišal na vsakem koraku. Kje bi še lahko odgovorila? Najbrž nikjer, lahko bi samo čakala, kaj še pride. Kmalu se je pričelo sistematično in neprekinjeno zmerjanje in sicer kot garjavo ovco v družbi pomladne koalicije. Da je v koaliciji, kot edina in do konca zvesta ostala, tega se ni nihče več spomnil. Večkrat so ji prerokovali celo izginotje s prizorišča politike. V takšnem stanju se je borila za svojo stranko in nazadnje, tik pred volitvami je še enkrat zagrmelo, kar z oslovskim posmehom, direktno nanjo in zraven še na Lojzeta Peterleta, češ, samo v tej negativni luči sta lahko v javnosti še prisotna.

Ob vsem tem se velja vprašati, kdaj in kje, se je koalicija, ki je bila vendar tudi že uspešna, sama sebe uničevala? Celoletna gonja ni bila nič drugega kot samouničevanje. Že med letom sem na takšno početje javno zapisal, da se v okviru civilne iniciative PREBUDIMO SLOVENIJO trudimo za skupni napredek in sodelovanje celotne pomladne opcije, da pa vidimo tudi sprotno podiranje vseh naši prizadevanj. Nič ni pomagalo. Kakšen politik ali pisec je morda mislil, da bo za pomladno prenovo družbe in države zadostovala zgolj ena stranka!? V politiki je marsikaj mogoče, a to bi bila politična slepota. Sicer smo podobno politično slepoto že doživeli in nosimo posledice. Politična zgodovina bo gotovo odkrila kdaj in kako se je to dogodilo. Na letošnje volitve smo šli z vso to ropotijo, upam da se kaj takega ne bo več ponovilo.

Jože Strgar

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.