Prejeli smo: Odločitev o slovenski samostojnosti

vso združenje za vrednote slovenske osamosvojitveV Poljčah na Gorenjskem je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, ob 23 letnici, pripravilo svečano obeležitev sprejetja zgodovinske odločitve takratnih delegatov Demosa, da bodo Slovenci o osamosvojitvi in odhodu iz takratne Jugoslavije, odločali na plebiscitu.

Tako so 9. in 10. novembra 1990 delegati vladne koalicije Demos, ministri in nekateri strokovni sodelavci med drugim sklenili, da Skupščina Republike Slovenije za 23. december razpiše referendum, na katerem se bo ljudstvo odločilo o nadaljnjem bivanju v Jugoslaviji oziroma o odcepitvi in osamosvojitvi samostojne države Slovenije. Tega zgodovinskega dogodka se vsako leto s slovesnostjo v Poljčah spominja Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve. Kot je v nagovoru opozoril novo izvoljeni predsednik združenja Aleš Hojs, je namen vsakoletnih obeležitev predvsem osveščanje slovenskega naroda o temeljnih vrednotah slovenske osamosvojitve in poudaril, da je pred nami še kar precej dela, da se bodo le-te znova vrnile in zaživele v našem prostoru.

Na prireditvi v Poljčah so se zbrali takratni člani Demosovega poslanskega kluba, številni akterji iz časa osamosvojitve Slovenije in člani Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, slavnostni govornik pa je bil takratni minister za zunanje zadeve dr. Dimitrij Rupel. Ta je med drugim dejal, da za rešitev iz težav, ki smo si jih prislužili sami, potrebujemo novo zbranost in sodelovanje vseh ljudi dobre volje ter dodal, da se mu to zdi edini način, da bi držali obljube, ki so jih oblikovali na sestanku v Poljčah pred 23-imi leti.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO)