Prebudimo Slovenijo: Za ‘pakt o nenapadanju’ pomladnih strank

prebudimo slovenijo pomladCivilna pobuda Prebudimo Slovenijo pod vodstvom njenega predsednika Jožeta Strgarja je v četrtek, 3. julija pripravila srečanje s predstavniki pomladnih strank – NSI, SDS in SLS. Na povabilo sta se odzvali Ljudmila Novak in Alenka Jeraj, medtem ko so se iz tabora SLS opravičili. Jože Strgar je uvodoma predstavil namen delovanja civilne pobude Prebudimo Slovenijo, ki že četrto leto deluje v smeri ‘prebujanja’ državljanov, zlasti kristjanov, da bi se aktivneje vključevali v družbeno življenje, najprej s sodelovanjem na volitvah. Strgar spremembe pričakuje od pomladnih strank in ne od ‘silnega leporečja’, ki je novost letošnje kampanje pred volitvami.

Tako predsednica NSI kot podpredsednica SDS sta najprej predstavili glavne poudarke kampanj njunih strank. Ljudmila Novak se je pri tem oprla predvsem na program stranke, v katerem je na prvem mestu gospodarstvo. Prisotna apatija je po njenem mnenju posledica brezposelnosti in nezmožnosti ustvarjanja novih delovnih mest. Rezerve za preseganje te situacije vidi v odstranjevanju administrativnih ovir, s katerimi lahko država vzpostavi pogoje za delovanje gospodarstva. Krščanski poudarek v njihovem programu pa je, da tako ljudem vrača dostojanstvo, da lahko vsak poskrbi zase. Glede prihodnje koalicije Novakova verjame predvsem v sorodno koalicijo, njihov program se prekriva predvsem s SDS in SLS, vendar ne želi govoriti o imenih, ampak predvsem o vsebini in načinih. Dogovori naj temeljijo na ‘fer’ odnosih in ne na podrejanju.

Alenka Jeraj je na začetku izpostavila, da smo v trenutku, ko se zdijo nekatere stvari normalne in samoumevne, čeprav takšne niso. SDS se je po njenem mnenju ob takšnih trenutkih vedno oglašala in na to opozarjala. Jerajeva je mnenja, da je sodelovanje pomladnih strank dobro tako za Slovenijo kot za pomladne stranke. Težka situacija še bolj kliče k iskanju stičnih točk, tudi s sredinskimi in levimi strankami, pri čemer je podpredsednica SDS prepričana, da bo na volitvah pomladna stran uspešna. Največja težava je po njenem volilna abstinenca, za katero pa niso krivi samo politiki, ampak tudi pogosto navijaški mediji in sodišča.

V nadaljevanju sta se Novakova in Jerajeva odzvali še na nekaj vprašanj iz publike. Izpostavljen je bil vidik privatizacije, za katero naj bi SDS v zadnji vladi, ki jo je vodila, pripravil konkretni načrt, a je ta propadel zaradi nasprotovanja nekaterih koalicijskih partnerjev. Jerajeva je ob razglasitvi prekinitve privatizacije do izvolitve nove vlade še opozorila na sporne prakse, ko državna podjetja financirajo tudi volilne kampanje. Iz publike se je slišal poziv voditeljem vseh treh pomladnih strank, naj svojim članom predlagajo, da se v času kampanje medsebojno ne napadajo, marveč podpirajo.

Ob koncu se je oglasil še Justin Stanovnik, ki je poudaril, da vsi slovenski problem izhajajo iz nerazumevanja dogodkov 20. stoletja. Izpostavil je, da so ljudje po letu 1945 dolgo časa uspeli prevajati sporočila, ki so jih prejemali iz medijev in jih primerjali z lastno izkušnjo, a da so čez čas obupali. Gostji sta se strinjali, da so spremembe na tem področju počasne in da ostajajo nekateri vzorci v glavah trdno zasidrani. Novakova je glede tega izpostavila velike zadržke do privatizacije, omenila pa je spremembe pojmovanja Tita, ki je bil še pred leti za večino le heroj. Danes je po njeno pogled nanj vendarle bolj uravnotežen. Jerajeva pogreša več pogovora o temah, ki se dotikajo izvorov naših današnjih težav.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.