Ptiči na nebu, Novakova v Bruslju, Rupel v Frankfurtu

Ob binkoštih, prazniku Svetega Duha, se nam obeta ustoličenje nove vlade. Simbol Svetega Duha je golob in tudi nova, svobodno v levo zasukana vlada, bo imela za simbol ter maskoto Goloba. Prihajajoča vlada s ptičjo eskadriljo – in seveda brez darov Svetega Duha – naskakuje nebo. S pilotom Golobom bodo v nebo poleteli še golobiči, golubovići in jata kosov ter drugi (p)tiči podobnega, če že ne enakega perja.
Navadni Zemljani, ki nam ni dovoljeno jadrati po nebu, jih bomo morali zelo previdno opazovati, ker je v ptičji naravi, da gospodarji neba med letom pogosto kaj spustijo izpod svojega repa, kar lahko povzroči velike sitnosti. Čeprav Lunine mene niso bile uzakonjene ali ukazane z odlokom vlade v zadnjih dveh letih, jih bo nova oblast ukinila. Od binkošti naprej ji bo Mesec svetil sleherno noč v mesecu. V vladi, ki bo navdihnjena s kolektivnim duhom Svobode za naše, bo brez darov Svetega Duha vladala tudi gospa Duh. Neizprosno se bo borila proti nenašemu sovražnemu govoru kot velika cenzorka ali celo inkvizitorka. V nesebično pomoč pri tem ji bo Anuška Delić.

Nov izpad Ljudmile Novak

V nadaljevanju zapisa prepustimo prihajajočo levo vlado v presojo bolj usposobljenim in poučenim opazovalcem, mi pa poglejmo, kaj zanimivega se dogaja na desnici. Najprej je treba čestitati Mateju Toninu, pa ne zaradi tega, ker je menda SDS-u speljal predsedniško mesto v odboru za finance, ampak zato, ker je v času volitev utišal Ljudmilo Novak. Pritisk zaradi v sebi potlačene hudobije je v evropski poslanki naraščal in pred nekaj dnevi je eksplodirala. Ker so jo na vsem lepem ustvarjalci javnega mnenja prenehali farbati s priljubljenostjo in skorajšnjo kandidatko za predsednico države, ji ne preostane nič drugega, kot da tekmuje s Spomenko Hribar. Vrli gospa in tovarišica se v stilu oddaj Pokaži, kaj znaš, merita v tem, katera bolj argumentirano sovraži Janeza Janšo.
Pred dobrima dvema letoma sem v Časniku kritično in hudomušno razmišljal o dvoličnosti Ljudmile Novak. Članek je negativno odmeval najprej v Domovini, nato pa še v Reporterju. Nisem se zmotil, draga gospoda Čakš in Kršinar. Po dveh letih ob navedke Janeza Svetokriškega lahko dodam še, da za vsako rit palica raste, tudi za lahkomiselno ali morda izsiljevano evropsko poslanko. O prvih dveh darovih Svetega Duha, modrosti in umnosti, pri Novakovi težko govorimo.

Vekotrajni Dimitrij Rupel

Z dolžnim spoštovanjem se oziramo na pionirsko delo dr. Rupla ob osamosvajanju, mednarodnem priznanju Slovenije in pri ustvarjanju zunanjega ministrstva tako rekoč iz nič. Zgodovina sodi in bo sodila o njegovih neizpodbitnih zaslugah ob rojstvu naše države. Pa vendar, profesor in politik dr. Rupel se je že tolikokrat zasukal z leve na desno pa znova z desne na levo, da težko ugibamo, kje in čigav je. O njegovem oportunizmu v teh dneh sploh ne bi bilo treba razmišljati, če bi užival zaslužen pokoj in ne bi prevzel mesta direktorja Javne agencije za knjigo v času desne vlade. Trenutno je torej desničar, pogleduje pa že na levo, kar bomo poskušali dokazati v nadaljevanju.
Nikakor ne moremo trditi, da ni bilo prepotrebno odstaviti direktorice Renate Zamida, ki naj bi, tako mediji, negospodarno trošila državni denar. Kaj je bil upokojeni Rupel res edini kompetenten kandidat, ki jo je lahko nadomestil na tem mestu? Ob tekočih poslih agencije, ki je bankomat za pisatelje in pesnike ter transmisijo med ustvarjalci in bralci, teče pomemben in zahteven projekt, frankfurtski knjižni sejem, kjer bo leta 2023 Slovenija častna gostja. Do nedavnega naj bi bil kurator ddr. Igor Grdina, ki je naloge prevzel za sodelavko Zamidove Amalijo Maček. Pred nekaj dnevi smo prebrali, da je odstopil tudi on. Vsaj za zdaj ni bilo mogoče v medijih najti umazane žehte ob tem odstopu. In kdo je novi kurator? Nihče drug kot Miha Kovač, sicer strokovnjak za bibliotekarstvo, predvsem pa človek zelo levih nazorov. Res v Sloveniji ni mogoče najti strokovno podkovanega in politično nekompromitiranega človeka, ki bi postal kurator na frankfurtskem sejmu? Izbranec ni katerikoli (K)kovač, ampak oče Nike Kovač, direktorice Inštituta 8. marec.

Kakšen cilj je imel Rupel pred seboj?

Si je Rupel z njim zavaroval hrbet oziroma svoj položaj direktorja pod skorajšnjo levo vlado? Drugo, nekoliko zlobno vprašanje pa je, ali Kovač še ni utegnil dokončati pogodbenega posla za tiskanje kuvert. Bivša direktorica agencije je bila namreč z njim za tehnično-administrativno delo podpisala pogodbo, težko tisoč evrov. Denar ne smrdi, četudi gre za uglednega univerzitetnega profesorja in samo tisoč evrov. Kaj kmalu bo jasno, ali imata oče Miha in hčerka Nika dovolj vpliva, da Rupla ne bo odstavila nova vlada ali ne bo odstopil bodisi iz osebnih bodisi iz zdravstvenih razlogov. Mar Rupel precenjuje četrti in peti dar Svetega Duha, ki sta dar moči in dar vednosti? Počakajmo na nadaljnji razvoj dogodkov.
Razmišljanja tokrat ne bomo sklenili s splošno znano izjavo blagopokojnega komunista Dolanca o Slovencem usojeni komunistični oblasti, ampak bomo peli in rajali na vižo »na Slovenskem smo mi gospodar« z vsemi koristolovci, ki so v zadnjih letih skočili na komunistični voz oziroma se letošnjo pomlad drenjajo v Svobodi.