Planina Javornik na Pokljuki

Planina Javornik na Pokljuki Foto: I. Polajnar
Planina Javornik na Pokljuki Foto: I. Polajnar
Planina Javornik oz. tudi planina Zajavornik na Pokljuki je v teh dneh  prelepa snežna oaza za tekače na smučeh, saj je del sistema tekaških prog na Rudnem polju in njegovi okolici, kjer je v primerjavi z drugimi konci snega obilo.  Najlažji dostop na 3 kilometrsko redno vzdrževano progo za klasično in drsalno tehniko je z Rudnega polja, od koder je do planine približno 4 km lepo urejene proge – tudi z urezano smučino.
Ker je sicer tudi vedno dobro obiskovana tekaška proga z Rudnega polja proti planini Konščica odprta le delno, saj je že slab kilometer od biatlonske proge čez cesto v nedavnem neurju padla smreka in je tako krajša za slabe tri kilometre (ne vem pa, če ni naprej še kakšne večje ovire), je planina Javornik v teh dneh živahnejša. Še zlasti pa je dobrodošlo, ker je obsijana s soncem in jo doseže le malo vetra, ki ga je več na Rudnem polju. Proge  niso povsem v ravnini, saj je Javornik prijazno valovita pašna planina, vendar so speljane tako, da se bodo na njej znašli in uživali  tudi nekoliko manj izurjeni tekači na smučeh. To omenjam zato, ker je bila  v prejšnjih letih proga potegnjena bolj športno, saj je imela en zares dober vzpon, pa tudi spusti so bili hitrejši. Ampak prav valovitost pa je tudi tista, ki daje poseben užitek smučarskemu teku, saj rahlo vzpenjanje in potem  spuščanje dobro dene srcu in našim sklepom.
Pogled na Viševnik in Mali Draški vrh ter na vrhove nad planino Lipanca pa je dodaten okrasek, ki nam razveseljuje  živahno srce, ko drsamo po belini, ki je ni videti konca.
Vabim Vas k ogledu fotogalerije (KLIK TUKAJ), da z Vami podelim lepoto januarskega dne nad Pokljuko.