P. Sovdat, Finance: Novi obrazi za stare denarnice

S Slovenci je v bistvu res lahko. Predvsem manipulirati. Ko se nakopičijo težave, ki jih v bistvu nočemo reševati, politika iz žepa potegne kakšno ideološko povsem brezzvezno temo, s katero se nato ljudstvo ubada kak teden ali dva. In vmes pozabi, da se ni nič rešilo. Da ne živi nič bolje.

1. Nove stranke: Obljubljajo nove obraze, v zakulisju pa jih vodijo stari. Marko Golob, glavni programski človek gospodarskega dela Solidarnosti, pa nov obraz? Lepo vas prosim! Da je (vsaj) trem državnim podjetjem, Elesu, Pošti in GEN-I, z zapovedjo nakupa delnic NKBM (da teh ne bi dobili grdi tujci) povzročil večdesetmilijonsko škodo, nikogar ne zanima. In Igor Šoltes, ki ni znal – med drugim – ugotoviti, zakaj se je račun za TEŠ 6 že do zdaj podvojil. In ko se vsa država ukvarja s tistih 1,6 milijona evrov domnevnih provizij v zdravstvu – kaj je o tem ugotovil Šoltes? To, kakšne »spremembe« prinaša, se že vidi: vse bi dal, da bi prišel v vlado. Katerokoli. Kar kaže le, kako nastajajo »spinofi« ponesrečenih projektov (beri: strank, ki so obljubljale preveč, pa so jih volivci po nekem čudežu pogruntali in nimajo možnosti nove uvrstitve v parlament) nekdaj vladajočih, ki imajo le en motiv: cuzanje državnega denarja.

2. UTD: Univerzalni temeljni dohodek je ena od brezzveznih idej, s katerimi vas trenutno »fopajo« politiki. Ker se res fajn sliši, da bi vsak mesec dobili nekaj sto evrov samo zato, ker ste. Seveda vam koalicija, ki o UTD vneto razlaga v kamere, ne pove, da so komaj sestavili proračun, ki ne vsebuje še dodatnih sedmih milijard evrov (če grobo posplošim izračun v primeru 300 evrov UTD na glavo).

Enako brezzvezne so floskule o »Silicijevi dolini«: ja, seveda, visokotehnološka podjetja z visoko izobraženimi kadri iščejo prav države, ki bi jim prek davkov spulile ves denar. Politiki čvekajo o privabljanju tujih naložb, pa ne poskrbijo hkrati za privlačnejše poslovno okolje, blebetajo o naložbah, pa jim niti na kraj pameti ne pade, da bi denimo ponudili investicijske olajšave.

3. Slaba posojila: Politiki – večina vas je na sceni že vsaj 20 let -, vi ste kadrovali v uprave in nadzorne svete bank! Ne imejte me za norca z ustanavljanjem nevemkakšnih komisij za preiskovanje odgovornosti za stanje v bankah. Natančno veste, kdo je kriv.

Več lahko preberete na Financah.