Mnogo poti vodi k Bogu – ena pelje čez gore

Na predvečer praznika je večerna maša, ob primernem vremenu zunaj, po njej pa procesija z lučkami in blagoslov na vse strani neba. Praznični maši sta ob 8. in 11. uri, pri vsaki poje kakšna pevska skupina.

Hriboplazilcem onemogočiti dostop na Triglav

Ena mladenka na znanem forumu ugotavljala, da “bi blo fino poskusit kaj zanimivega in smo se odločili, da gremo na Triglav”, ter spraševala “iz kje štartati, da bo pot najkrajša”, četudi “kondicije imam nekaj, grem vsako soboto na Šmarno goro”. Odgovori na forumu so bili po večini neresni, najbolj pravi odgovor pa je bil “doma ostani”.

Sam se v resnici zavzemam za to, da bi bile izpostavljene gore – tudi Triglav – manj dostopne. Da bi jih hriboplazilci jemali resno.

Na krilih kranjskega orla

Dokler bodo novinarji in politiki na narodne simbole gledali z ideološkimi očali, bomo preko novic na zavestni in podzavestni ravni še naprej prisiljeni dnevno podoživljati potvorjeno zgodovino. Čeprav je upodobitev, izrisov in druge rabe kranjskega deželnega grba zaradi njegove bogate zgodovine nič koliko, večina naših politikov pozna le njegov domobranski izris.

Prvi Slovenci na Triglavu

Rudarja Luka Korošec iz Gorjuš in Matevž Kos iz Jereke, lovec Štefan Rožič in ranocelnik Lovrenc Willomitzer, so bili prvi štirje Slovenci, ki so 26. avgusta 1778 osvojili Triglav. V gore so odšli na pobudo … Beri dalje