Objava popravka na članek dr. Grande ”Ponarejanje slovenske zgodovine brez primere”

Objava popravka na članek dr. Grande ''Ponarejanje slovenske zgodovine brez primere''V prispevku Ponarejanje slovenske zgodovine brez primere je Stane Granda na spletnem portalu Časnik dal svoj prispevek k temu. V bistvu gre za njegove izvirne dodatke k ponarejanju zgodovine, ki jih, kot piše, vodijo oblastni in še bolj lizunski interesi. Vendar bi pri kazanju na druge, moral tudi sam biti čist in se držati zgodovinske stroke ter se izogibati sprevračanju zgodovinskih dejstev. Tudi zato, ker pozna poslanstvo zgodovine, ki na temelju stroke in ob uporabi ustreznega znanstvenega instrumentarija, povezuje in tolmači pojave in dogajanja med preteklostjo in sedanjostjo. S tem se lahko izogne lizunstvu, ki je avtorju očitno zelo ljubo.

Kako bi sicer razumeli njegovo trditev, da si veterani in njihovi posamezniki prizadevajo za razvodenitev slovenske osamosvojitve. K temu pa dodaja, da imajo Lipič&Co toliko uspeha in pristašev. V ZVVS je preko 24.000 članic in članov, od tega skoraj 19.000 s priznanim statusom veterana vojne za Slovenijo. Ti gotovo ne pljuvajo v lastno skledo, kot to počne Granda. Kot zgodovinar si namreč dovoli več ponarejanj in reinterpretacij zgodovinskih dejstev.  Med njimi navaja, da je bila Teritorialna obramba kot del JLA oborožena sila ZKJ, da je bila namenjena za zaledno (logistično op. a.) delovanje in da v TO Slovenije ni bilo nič specifično slovenskega. Pri Grandi pa je vprašljivo, razen če se je zlagal, kako po 27 letih še ni predlagal za častni znak tistega, ki mu je pred začetkom vojne za Slovenijo naročil, da brez kokarde, takrat je bila to zvezda, ne sme priti na mobilizacijsko zbirališče.

Namen Grande je, če uporabimo njegov stavek in pristop, jasen. Dokazati želi, da TO ni imelo nič s slovensko osamosvojitvijo. Pripadniki Teritorialne obrambe Slovenije, preko 60.000 nas je bilo leta 1991, smo z dejanji pa tudi z žrtvami dokazali, kako se kot slovenska obrambna sil bori za samostojno državo. K izničenju družbenega in političnega ugleda resničnih osamosvojiteljev pa Granda, hote ali nevede, bolj prispeva kot kdorkoli drugi. Pa ne le z njemu značilnimi prispodobami, ampak tudi nesramnimi podtikanji in žalitvami na katere ni vredno odgovarjati, saj od njih zelo zaudarja.

O tem, kaj nam avtor hoče povedati, ko kliče vrhovnega poveljnika vojske, da nas naj bo strah slovenske armade, pa bo kmalu pokazal čas.

Na koncu pa še to. Ob prebiranju takšnih in drugačnih prispevkov se velikokrat spomnim izrečenih besed ameriškega generala Eisenhowerja leta 1945 ob zavzetju enega izmed nemških koncentracijskih taborišč, ko je zaukazal poslikati kar največ možnih fotografij. Razlog je bil ta, kot je sam rekel:

»Da bo le čim več dokumentiranega – od filmskih posnetkov do izjav – ker prišel bo dan, ko se bo našel kakšen idiot in rekel, da se ni nič od tega zgodilo.«

Ali vas to na kaj spominja, gospod doktor?

Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo