NSi: zloraba Dneva Evrope

Vir: http://europa.eu

V Ljubljani smo v zadnjem času priče izjemno povečani dejavnosti, ki na vse mogoče načine skuša rehabilitirati čas, ko smo imeli svobodo samo na papirju.

Preplavljajo nas borčevski letaki, v nabiralnike dobivamo navijaška besedila, kot bi se vrnili v petdeseta leta prejšnjega stoletja. Skuša se izničiti vse napore demokratičnih sil, ki so pred dvajsetimi leti premagale še zadnji totalitarizem ter ustvarile samostojno državo Slovenijo in s tem možnosti za resnično svobodo vseh državljanov. Za ta namen se, po navadah iz nedemokratičnih časov, izrablja državne praznike kot sta 27. april in 1. maj. Če smo tega nekako navajeni, pa je naravnost nedoumljivo, da se začenja tudi zloraba Dneva Evrope. Evropska ideja združevanja, miru, solidarnosti in človekovih pravic je diametralno nasprotna poveličevanju totalitarnega režima z milijoni pobitih in petdesetletnim ustrahovanjem živih.

Mestni odbor NSi Ljubljana ostro protestira proti takemu vnovičnemu razdvajanju naroda in zlorabi. Pri tem dogajanju ima, opažamo, posebej izrazito vlogo prestolnica Ljubljana. Skrbi nas, ker so poleg ideološkega onesnaženja, vsa ta dogajanja tudi pesek v oči meščanom, da ne bi bili pozorni na nerazumno drage projekte, na čezmerno zadolževanje in na vse višje zneske na položnicah.

Evropa ni idealna skupnost, zagotovo pa še vedno nosi toliko prvotnega pozitivnega naboja, da nam bo pomagala ohranjati Slovenijo na demokratični poti. To nam je v tolažbo ob vseh omenjenih poskusih vračanja v preteklost. Tudi zato želimo vsem iskrene čestitke ob Dnevu Evrope!

Mojca Kucler Dolinar
predsednica mestnega odbora Nove Slovenije