Nam lahko pesem pomaga k narodni spravi

S knjigo Tih spomin vsem žrtvam boja je Marija Stanonik izpolnila svojo več kot dvajsetletno željo, da bi v duhu dezideologizacije javnosti predstavila pesnjenje vseh v vojno vpletenih strani. Foto: Založba ZRC
S knjigo Tih spomin vsem žrtvam boja je Marija Stanonik izpolnila svojo več kot dvajsetletno željo, da bi v duhu dezideologizacije javnosti predstavila pesnjenje vseh v vojno vpletenih strani. Foto: Založba ZRC

Vojna napravi tudi pesem za svoje orodje in orožje. Tako dobremu kot zlu lahko služi ta očarljiva večna mladenka. Zapeljivka, malikovalka, maščevalka, nevoščljivka. V obeh taborih jih najdemo, ki radi sovražijo, mučijo in ubijajo. Obe stráni zaupata v orožje in pojeta žalostinko domovini. Dve izključujoči miselnosti, ne dogodki izpred sedemdesetih let, nam še danes uničujeta željo po narodni spravi. Nam lahko pesem pomaga k njej?

O knjigi dr. Marije Stanonik Tih spomin vsem žrtvam boja

V knjigi Tih spomin vsem žrtvam boja dr. Marija Stanonik prikaže obdobje slovenskega pesništva med drugo svetovno vojno. Za knjigami Pozdravljeno trpljenje, Iz kaosa kozmos, Slovensko pesništvo pod tujimi zastavami, Slovenska pesem v tujem škornju, ki doslej malo znane vidike medvojnega pesništva pri različnih vojskujočih se straneh podrobno predstavijo, je Tih spomin vsem žrtvam boja hkrati tudi natančna primerjava pesništva na obeh straneh.

Partizansko pesništvo je bilo obdelano že v času socialistične Jugoslavije, v tej knjigi pa je pravzaprav prvič sistematično in podrobno prikazano tudi pesništvo nasprotnega tabora in njuna medsebojna povezanost.

Tristo petdeset drobno tipkanih strani. Znanstvena izdaja s podrobnimi opombami in navedbami virov. Pesmi, razdeljene po tematiki in po izvoru. Analiza kronološko razvrščenih pesemskih besedil iz druge svetovne vojne. Sistematičen prikaz pesnjenja nekaterih pomembnih pesnikov tistega časa. Primerjava pesmi z obeh bregov. Dr. Stanonik nam odkrije, kako sta si v vojnem času nasprotni strani kradli celo motive in vsebino pesmi. Samo nekaj besed so včasih zamenjali, pa so iz domobranske napravili partizansko, in obratno. V knjigi so prikazane budnice, himne, satire z obeh strani. Pesmi o boju in o ljubezni. Telo, zanos, Sveto pismo, zgodovina, čas, bratomor, ranjenci, padli, živali, nebo, voda, tla, rože, svoboda … Ko pesnikova puška postane njegova ljubica. Toda, zanimivo, zazdi se, kakor da bi vse pesmi tistih vratolomnih časov govorile o domovini.

Nikdar prej ni naša beseda segla od Sibirije, do Abesinije, od zamejstva do Kanade, Argentine, Avstralije. Pesmi so prinašali iz koncentracijskih taborišč in slovenskih gozdov, nekatere samo v spominu in so jih šele doma zapisali tudi na papir. Ves svet so zaobjele, da bi se nazadnje našle v knjigi, neizpiljene drobne prigodnice preprostih pevcev in visoka poezija mislecev z obeh strani.

Iz oči v oči z željo po spravi slovenskega naroda ostaja vsak človek sam. Nikogar ni moč ne prisiliti ne nagovoriti k njej. Skoraj se zdi, kakor da je nad razlogi, ki pričajo o njeni dobrosti in nujnosti. Pa vendar še vedno verjamemo, da resnica, prava resnica o tistih dneh, nekako prispeva k njej.

Dr. Stanonik v to vsekakor verjame. Zato gledam v njej veliko delavko za mir. Njeno znanstveno urejeno naštevanje dejstev nas priganja po poti sloge in odpuščanja. Knjiga Tih spomin vsem žrtvam boja je zato velik prispevek k spravi Slovencev.

Vojna napravi tudi pesem za svoje orodje in orožje. Tako dobremu kot zlu lahko služi ta očarljiva večna mladenka. Zapeljivka, malikovalka, maščevalka, nevoščljivka. V obeh taborih jih najdemo, ki radi sovražijo, mučijo in ubijajo. Krščanski je toliko na boljšem, da vidi smisel, lažje odpušča, toda v vrtincu zla je vsakomur težko vzdržati. Obe stráni zaupata v orožje in pojeta žalostinko domovini. Dve izključujoči miselnosti, ne dogodki izpred sedemdesetih let, nam še danes uničujeta željo po narodni spravi. Nam lahko pesem pomaga k njej? Je moč upati v poezijo, da nam bo razkrila resnico tistega časa? Morda, saj je njeno urejenost težje potvoriti kot druga besedila. Saj je mnogo bolj trdoživa. Ostaja v spominu ljudi.