Naj se Janša in Janković zmenita

jansa-jankovicPogoltnost strank, ki so izgubile predčasne volitve 2011, sili Janšo in Jankovića, da se zmenita.

Eden mojih mentorjev, žal, prezgodaj pokojni Edvard Stanič, najboljši tajnik Slovenskih krščanskih demokratov (SKD), je večkrat govoril, da se je v politiki treba zavedati politične realnosti, ki jo določijo volitve ali na kratko: kolikor si dobil na volitvah, toliko moči imaš. Takrat smo to logiko mnogi v SKD kritizirali, ker smo bili prepričani, da taka logika iz SKD dela le privesek leve vlade. To za razmerje LDS – SKD mislim še danes.

Ampak ko gledam poražence zadnjih volitev, Viranta, Erjavca ter Lukšiča in Bratuškovo, ki sploh nista vodila svojih strank na volitvah, vidim, da je imel Stanič v veliki meri načeloma prav. Ti štirje namreč ne razumejo, da nimajo mandata ljudi – niso zmagali, ampak so izgubili volitve, obnašajo pa se kot veliki šefi in celo več, oba zmagovalca postavljajo v kot. Tukaj se ne spuščam v to, kaj si mislim o obeh zmagovalcih volitev, ampak samo priznavam jima dejstvo, da sta zmagovalca.

Naslednje ključno vodilo Edija Staniča je bilo: procedura je mati demokracije. Se pravi, na spoštovanju pravil demokracija stoji ali pade. Pri nas se rušijo vsa pravila. Kaj je lahko večje rušenje demokratičnih pravil, kot da se ne priznava, kdo je na volitvah zmagal in kdo zgubil? Nespoštovanje pravil iz demokracije dela anarhijo ali diktaturo. Ker pa smo v zelo težkih socialnih, finančnih in gospodarskih razmerah, nas to pospešeno vodi v čedalje večjo revščino in potencialno v čedalje večje družbene in socialne konflikte.

Ta agonija sedanjih političnih liliputancev se mora zato nehati. To pa lahko naredita samo Janša in Janković, da se poskusita zmeniti, skupaj sestaviti vlado in do volitev prevzeti odgovornost, ki so jima jo naložili volivci. Na koncu naj na volitvah odgovarjata za to, kar bosta naredila. Poraženci pa naj s svojimi idejami počakajo na naslednje volitve, kjer bodo videli, koliko jim ljudje zaupajo.

V sedanjem kaotičnem stanju, ko se vse ruši, se je treba oprijeti temeljev. In najbolj temeljno demokratično dejstvo je, da sta na volitvah 2011 zmagala Janković in Janša. V primeru, da se onadva nista sposobna zmeniti, potem so res potrebne predčasne volitve. Vendar ne zaradi sedanjih političnih liliputancev, ampak zato, ker se onadva, zmagovalca, nista sposobna zmeniti. V tem primeru rabimo novo določitev zmagovalcev. To je demokracija.