Kučan je leta 1991 vedel, da stoji na napačnem kraju

Je gospod Kučan leta 1990 vedel, da pod Krenom v Kočevskem rogu ne ležijo Slovenci? Matija Ogrin sklepa, da je Kučan vedel.

Dr. Matija Ogrin, raziskovalec Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU, je poznavalec starejših slovenskih rokopisov, zato bo izjemno zanimiv pogovor z njim tudi stik z najstarejšimi pisnimi spomeniki in sploh slovensko kulturo. Med drugim bo v oddaji v starem jeziku naših prednikov prebral rekonstrukcijo krajšega besedila iz časa ustoličevanja karantanskih vojvod. Dr. Matija Ogrin pojasni, da je slovenski jezik zelo star, saj so nam Brižinski spomeniki po 1000 letih večidel še dobro razumljivi. V enakem obdobju se je denimo angleščina bistveno bolj spremenila.

Dr. Ogrin je družbeno zelo aktiven, med drugim je predsednik Nove slovenske zaveze, društva, ki neguje spomin na upornike proti revolucionarnemu gibanju med vojno in po njej. Vsako leto od leta 1990 pripravljajo spravno slovesnost v Kočevskem rogu za pobite vojne ujetnike. Letošnja je bila trideseta po vrsti, zgodilo pa se je prvič, da so za glavna govornika povabili predsednika republike in predsednika vlade. Prvič se je tudi zgodilo, da je bila spravna slovesnost ob breznu pri Macesnovi gorici, kjer so po ugotovitvah zgodovinarjev in raziskovalcev dejansko pomorjeni slovenski ujetniki. Dejstvo, je bila prva spravna slovesnost leta 1990 na kateri je govoril tudi predsednik Milan Kučan, pa tudi vse kasnejše, organizirana ob breznu Pod Krenom, vidi Matija Ogrin kot namerno zavajanje nosilcev bivšega režima. Sklepa, da je tudi predsednik Kučan vedel, da se prva in kasnejše spravne slovesnosti do letošnje niso odvijale na kraju, kjer ležijo pomorjeni Slovenci.

Namen Nove Slovenske zaveze po več kot 75 letih kar se je vojna končala je uveljaviti pokop vseh žrtev in hkrati osvetlitev kompleksnega zgodovinskega dogajanja med vojno in revolucijo skozi prizmo posameznikov in družin, ki jih je zadelo nasilje.

Intervju je pripravil dr. Jože Možina

/vir: spored RTV Slovenija/