M. Pogačnik za PlanetSiol: “Odstopiti bi moral najmanj minister ali celo vlada”

To je verjetno največji škandal v mednarodnih odnosih Republike Slovenije od njene samostojnosti, trdi strokovnjak za mednarodno pravo Miha Pogačnik.

Kakšne pravne razsežnosti ima ravnanje slovenske predstavnice pred arbitražnim sodiščem in slovenskega arbitra, ki ga je včeraj razkril hrvaški medij?
Najprej je treba povedati, da je to v mednarodni praksi – če drži, kar smo slišali – nezaslišan dogodek. Gre za neposredno komunikacijo med predstavnico države in arbitrom, kar je groba kršitev mednarodnega prava. Vsaka taka komunikacija med arbitrom in predstavnikom države je prepovedana po mednarodnem pravu – za arbitra, ki ne sme sprejemati navodil od nacionalnega agenta, pa tudi nacionalni agent ne sme dajati takih navodil. To je prepoved, ki je v mednarodnem pravu jasna.

Glede na to, da gre za eno od temeljnih načel mirnega reševanja sporov, to je neodvisnost arbitra od nacionalnih navodil, je to res grob poseg v mednarodno pravo. In glede na to, da je to temeljno načelo po 8. členu Ustave Republike Slovenije del slovenskega pravnega reda, gre tudi za spregled ustavne norme. Ne gre samo za kršitev mednarodnopravne norme, ampak za kršitev temeljne pravne norme nasploh, to je neodvisnosti sodstva. To je tako, kot da bi se stranka za vogalom pogovarjala s sodnikom in bi sodnik sprejemal navodila od stranke. To je nezaslišano.

To je tako groba kršitev, da bi bilo pričakovati najmanj odstop ministra ali pa celo vlade, ki je to dopustila. Države tega ne smejo početi. Če se to zgodi, to na državo v mednarodni skupnosti meče izjemno izjemno slabo luč.

Kakšne posledice ima lahko to ravnanje za postopek arbitraže? Kakšne možnosti ima zdaj Hrvaška?
Razumljivo je, da se je Hrvaška odzvala občutljivo, in prav je tako. Pričakovano bi bilo, da bi Republika Hrvaška zahtevala izločitev slovenskega arbitra, opravičilo Republike Slovenije in zagotovilo, da se kaj podobnega ne bo več zgodilo. Opravičilo in zahteva, da se to ne bo več zgodilo, sta uveljavljena standarda v mednarodnih odnosih in pravu.

Republika Slovenija bi, če se je to res zgodilo, morala biti maksimalno kooperativna. Mislim, da tudi ni v interesu RS, da se taka nepravilnost nadaljuje ali tolerira. Morala bi storiti vse, kar je v njeni moči, da se ta nepravilnost čim prej popravi in sprejme ustrezne ukrepe. Zame to pomeni, da se takoj zamenja slovensko predstavnico oziroma da sama sproži postopek razrešitve.

Pogovarjala se je Urška Makovec. Več lahko preberete na Planet Siol.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.