M. Miklavčič, Zarečeno: Žabe

V Sloveniji imamo 108 tisoč brezposelnih, 300 tisoč ljudi pod pragom revščine, 300 tisoč upokojencev z manj kot 500 evri pokojnine, 50 tisoč delavcev na minimalni plači, 41 odstotkov vseh delavcev in 76 odstotkov mladih v negotovih oblikah zaposlitve, mladih, ki se izseljujejo, zlasti visoko izobraženih, je že več kot deset tisoč na leto. Si sploh predstavljate, kako me stisne pri srcu, ko mi znanka, ki dela v UKC, pove, da je ta in ta strokovnjak za zmeraj odšel v tujino, ker pri nas- zaradi do skrajnosti pokvarjenih in izprijenih lobijev – ni mogel več normalno delati? Boris Bogataj, naše gore list, kakšnih posebnih želja po tujini ni imel, ga pa je motila slovenska miselnost, da se ničesar ne da doseči. ”To negativno razmišljanje in to, da ko si nekdo želi kaj doseči in narediti, se ga takoj s kladivom po glavi, da ne bi izstopal iz povprečja, me je vedno bolj omejevalo,” pravi v intervjuju za portal SIOL, ki si ga – priporočam, lahko tudi sami preberete.

A komu to mar, dokler bo denar za kozarec kuhančka, smo slepi in gluhi. Da le stopim na ulico, imam občutek, da smo Slovenci podobni žabam, ki jih kuhajo v vedno bolj vroči vodi, a se tega sploh ne zavedajo. Ne bom odkrivala tople vode, če povem, da naša najboljša smučarka Tina Maze ne tuli ravno v isti rog kot slovenski prevladujoči, zelo agresivno naravnani ideologi in mediji. A to, kar so ji naredili nedavno tega v CD, ob podelitvi naziva športnice leta, presega vse meje dobrega okusa. ”Hotel sem vstati za Tino Maze, pa vem, da bi rekli, da se je Zlobcu zmešalo,” je na portalu FokusPokus zapisal Marijan Zlobec in Tino, kot veliko osebnost z neizmerno notranje moči, primerjal z operno pevko Ano Netrebko.

Ne bodi vrag. Zakaj je dvorana CD ignorirala Tino, je zelo jasno in brez dlake na jeziku povedal Mirko Mayer, novinar. In ko že v uvodu poudari visoke honorarje njenega Andrea Massija, ki so celo višji od povprečne slovenske plače, veš, kam pes taco moli. Tina Maze ni naša, čas je, da se jo izpljune in poniža! Pač… ni drugega kot eno muhasto ženšče, ki si ne zasluži, da se ji da priznanje. Magari le s tem, da se vstane in se ji zaploska.

Še eni pritlehni sovražnosti smo bili priča: ”Bolj kot ji gledam, bolj mi je žal, da niso bili splavljeni, ko je bil še čas,’‘ je dejala Svetlana Makarovič, prav tako v CD, a na Knjižnem sejmu, ko je za omizjem zagledala skupino njej zoprnih sodelujočih. Se je kdo od dušebrižnikov , ki jim je tako prekleto mar za sovražni govor, oglasil? Tisti, ki ste pričakovali kakšen glas razuma, ste se pošteno ušteli.

V nedeljo trka na vrata referendum. Se boste odločali za ali proti?

V bistvu me bolj zanima nekaj drugega. Ste do odločitve prišli sami ali ste se odločili, kot ste se, na podlagi tega, kar so vam rekli, da morate storiti?

O tem, kaj pravzaprav bomo obkrožili, je težko razumeti, saj je sprememba “družinskega zakonika” na prvi pogled malenkostna! Potrebno je biti pozoren na podrobnosti. Dejansko ne drži trditev, ki jo je doslej že večkrat javno izrekla ministrica za delo, družino in socialne zadeve, češ da sprememba prav v ničemer ne spreminja dosedanje ureditve glede posvojitve otrok.

Ravno v tem grmu se skriva zajec. Izenačitev heteroseksualnih in homoseksualnih parov pomeni tektonske premike v celotnem zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, saj istospolna zakonca uveljavljata enake pravice kot mož in žena. Tudi v primeru posvojitev.

Več lahko preberete na blogu Zarečeno.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.