M. Kovač, Družina: Odvračanje pozornosti

Kadar se voditelj spopada z namišljenim problemom ali želi na tak problem preusmeriti pozornost javnosti, je precej verjetno, da ima težave pri soočenju s tem problemom in ne ve, kako ga razrešiti.

Medijska bombica, da so zdravniki ob redni plači zaslužili še 151 milijonov evrov, je po nekaj tednih prenehala učinkovati, a v času, ko je bila vržena, je odvrnila pozornost javnosti od težav vlade, da zagotovi ustrezno vodenje zdravstvenega resorja. Na obrobju so ostale informacije, da se navedena številka nanaša na skoraj desetletno obdobje in da prihodki od javnega sektorja znašajo manj kot polovico navedene vsote. Ni prvič, da Komisija za preprečevanje korupcije ve, kdaj je objava njihovega poročila lahko politično koristna, niti ni prvič, da ima bralec poročila težave pri iskanju vzročne zveze med dejstvi ter številkami v poročilu in koruptivnim ravnanjem, pred katerim naj bi poročilo svarilo. Morda je hrup okoli poročila tako hitro pojenjal, ker je tudi usmerjevalcem javnega mnenja jasno, da podžiganje razrednega boja proti zdravnikom le poslabšuje razmere.

V državnem zboru je premierka povedala, da bi morali, če bi želeli imeti že letos proračun brez primanjkljaja »… odpustiti 40 % ljudi ali znižati plače. Za približno 24 % znižati pokojnine in praktično ukiniti to, čemur rečemo socialni transferji.« Poslancem je zagotovila, da se kaj takega pod njeno vlado ne bo zgodilo. Navedena izjava je spopad z namišljenim problemom, saj ni nikogar, ki bi se zavzemal, da se pri priči odpravi primanjkljaj.

Več lahko preberete v Družini.