Ko blatite Janšo, smo prizadeti prav vsi, ki smo z njim branili Slovenijo

Ko blatite Janšo, smo prizadeti prav vsi, ki smo z njim branili SlovenijoNisem verjel, ko sem poslušal in gledal politike, ki so izvedli nov napad na Janeza Janšo. Očitali so mu intervjuju v zagrebškem Jutranjem listu, v katerem naj bi »zastopal« tretjo državo in ne Slovenije. To so mu očitali tako poslanec SD Matjaž Nemec, zunanji minister  Miro Cerar  in celo nekateri politiki iz strani opozicije. Kot da so pozabili, da so prav oni ob razglasitvi arbitražne razsodbe v en glas govorili isti »jezik«, da se bo s hrvaškimi politiki treba pogovarjati. Pogovarjanje pa sedaj očitajo Janši.

Spoštovani vsi, ki danes obračate besede, ki ste jih po lastni izbiri prevzeli iz Janševega pogovora za Jutranji list. Zakaj ne poudarite njegovega sporočila hrvaškim bralcem, da je arbitražno odločbo potrebno spoštovati in se bomo morali z našimi sosedi sporazumeti o implementaciji razsodbe.

Je Janez Janša hrvaški ponudil del slovenskega ozemlja, tako kot so to v preteklosti storili naši nekdanji politični  veljaki? Ni!

Je predlog za pogovor in dogovor izdajstvo, kot to trdijo aktualni politiki? Tudi ni!

In konec koncev. Kakšne vzvode realne politične moči pa ima opozicijski prvak Janša danes, da bi sploh lahko odločal o mejah in se s sosedi pogajal o implementaciji arbitražne odločbe. Nima je! Ima pa moralni vpliv in ima tudi sogovornike na drugi strani Kolpe, pri katerih ima ugled.

Da so hrvaški politiki težki pogajalci, vemo vsi. Zato se bo morala naša politika in vsa pravna in diplomatska stroka, ne glede na barvo aktualne politične oblasti, s Hrvati pogovarjati. Tudi v primeru, da nam bo Evropa potrdila našo pravico do meje, ki smo jo imeli na dan odločitve o samostojni Sloveniji.

Neverjetno je, da tega ne razumejo nekateri naši politiki, da nam je sosedstvo s Hrvaško usojeno tudi v prihodnje. In s sosedi, pa če to hočemo ali ne, se bomo morali pogovarjati in se dogovoriti, kako bomo v prihodnje živeli drug z drugim. Če naša sedanja oblast tega koraka ne zmore, ga bo morala ena od naslednjih. Če do dogovora ne bo, bo ostalo,  tako kot je danes. Imeli bomo nedoločeno mejo med državama, politiki pa se bodo pred vsakimi volitvami obmetavali z nepotrebnim zmerjanjem in nadaljevali z izločevanjem. Pričakujemo lahko družbeno ozračje, ki smo mu bili priče ob pohodu Šarčevih na oblast. Kdo ima prav, bomo kmalu slišali in videli. Politiki s svojo izločevalno »maniro« zagotovo ne.

Ob vsem tem se sprašujem  kje ste bili sedanji politični  nasprotniki Janeza Janše, nekateri ste v tem času celo postali njegovi okoreli sovražniki, leta 1990, ko je ustanavljal Teritorialno obrambo (TO). Ni vas bilo na zaprti seji poslanskega kluba DEMOS, v 10. novembra 1990, ko sta z Igorjem Bavčarjem, takrat sekretarjem za notranje zadeve, poslancem DEMOS-a zagotovila, da imata v primeru uspešnega plebiscita in razglasitvi samostojne države Slovenije, pripravljeno strategijo in taktiko vojaškega in policijskega sodelovanja za obrambo pred morebitno agresijo JLA. In to se je tudi zgodilo. JLA je poskušala s silo razveljaviti samostojnost Slovenije, jo vrniti nazaj v okvire Juge, pripadniki TO in policije pa so pod umnim vodstvom Janše in Bavčarja izbojevali dejansko suverenost države Slovenije. To se je zgodilo na dan, ko so iz koprskega pristanišča odpluli zadnji jugoslovanski vojaki.

In na kateri strani so bili tedaj vaši politični predhodniki, ko je koalicija DEMOS leta 1990 že v predvolilni program zapisala, da bo, če na volitvah zmaga, ustanovila samostojno državo Slovenijo. Večina od njih se je priključila obrambi napadane Slovenije, če sodimo po današnjih ravnanjih, s stisnjenimi zobmi. Če bi ravnili drugače, bi jih narod izločil na smetišče zgodovine.

Zato danes ni pošteno, da teptate ljudi in njihove vrednote. Ko ves čas blatite Janšo, smo prizadeti prav vsi, ki smo omogočili, da danes živimo v samostojni in demokratični državi Sloveniji. Bodimo modri in se ogibajmo zgrešenih in lažnih interpretacij naše preteklosti. Osamosvojitev Slovenije je bilo zgodovinsko dejanje, pri tem pa so lahko sodelovali vsi, ki jim je bilo mar za Slovenijo in njeno prihodnost. Zato smo uspeli in danes  živimo na svoji zemlji in smo svoj gospodar, v dobrem in slabem.