Kako v Hrastniku rešujejo dom starejših iz primeža koronavirusa

Direktor Kopušar opozarja, da hrastniški dom starejših ne more okuženim stanovalcem zagotoviti obravnave z ustrezno medicinsko opremo in usposobljenim kadrom.

Za stanovalce, njihove svojce in zaposlene v Domu starejših Hrastnik zadnji mesec ni bil prijeten, saj je desetega julija dom „vstopil“ koronavirus in življenje dobesedno postavil na glavo. Drago Kopušar, dolgoletni direktor hrastniškega doma, nam je povedal, da v prvem valu koronavirusa v domu niso imeli okužbe, žal se jim je ta zgodila potem, ko je bila epidemija že dober mesec preklicana.

Oddaja, objavljena na YouTube, je predstavila življenje v hrastniškem domu starejših

V oddaji so kronološko predstavljeni življenje v domu v zadnjem mesecu, zadnji rezultati testiranj in razmere, v kakršnih so v tem času delovali. Ob tem je treba poudariti, da je bilo med zaposlenimi kar nekaj okuženih, a so tisti, ki so bili zdravi, morali ob pomoči nekaterih prostovoljcev vseeno opraviti vsakodnevna opravila pri skrbi za stanovalce. Delali so in še vedno delajo v komajda še vzdržnih razmerah.

Ob visoki zunanji temperaturi, ob dejstvu, da zaradi prenašanja virusa z oddelka na oddelek ne smejo delovati klime, ob tem da so dobršen del delovnega procesa zaposleni oblečeni v zaščitna oblačila (t. i. skafandre), si lahko predstavljamo, v kakšnih razmerah delajo zaposleni in živijo stanovalci doma. Za nameček so morali vsi zaposleni odpovedati dopust ali ga predčasno prekiniti in se vrniti na delo.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

Epidemija konec maja preklicana, v Hrastniku se je šele začela

Pojavlja se tudi problem financiranja dodatne zaščitne opreme, plačevanja nadur in še marsikateri drugi strošek se je pojavil in bo zaradi preklica epidemije povsem verjetno ostal na plečih doma. Povejmo še, tudi avtor te oddaje sem o tem z direktorjem opravil več intervjujev, da že dolga leta opozarjajo, da je stavba, v kateri deluje dom in je bil nekoč dijaški dom, neprimerna. Že več let imajo zakupljeno zemljišče in vse potrebne načrte za gradnjo novega, sodobnejšega doma starejših, a tako kot je pri nas v navadi, vedno pri državnih političnih odločevalcih naletijo na gluha ušesa. Kopušar je predstavil tudi svoje mnenje glede tega, kaj storiti z obolelimi za covidom-19. Treba je vedeti, da domovi za starejše, kot nam pove Kopušar, niso bolnišnice:

„Glede na našo izkušnjo, se pridržujem mnenju in stališču skupnosti socialnih zavodov, ki ves čas opozarja na to, da bi bilo treba za okužene stanovalce zagotoviti zdravstvene ustanove zunaj doma z ustrezno medicinsko opremo in usposobljenim kadrom.“

Direktor meni, da bi morali za okužene poskrbeti v zdravstvenih ustanovah

Če si recimo stanovalec zlomi kolk, je premeščen v ustrezno bolnišnico, kjer poskrbijo zanj. Zakaj ni tako tudi v primeru, ko nekdo zboli za covidom-19 in je zelo verjetno, da bo zaradi tega okužil še koga drugega. Zakaj ni takoj prestavljen v zdravstveno ustanovo, ne šele potem, ko je njegovo zdravje močno ogroženo in je pred tem nehote okužil še nekaj sostanovalcev. To se dogaja tudi zaradi tega, ker kot rečeno, domovi nimajo ustrezne medicinske opreme ne usposobljenega kadra za tovrstne primere niti ne dovolj primernih izolacijskih prostorov, kamor bi premestili okužene. Ker je tako, kot je, ob okužbi domovi hitro zaprejo tudi vhodna vrata, prepovedo obiske, kar še dodatno povzroči stisko tako stanovalcev kot svojcev, ki svojih mam, očetov in drugih sorodnikov tudi po več mesecev ne morejo obiskati.

Župan se zaveda, da je skrb za starejše prednostna naloga

V drugem delu oddaje smo gostili tudi hrastniškega župana Marka Funkla, ki je podal še svoj pogled na dogajanje v domu, predstavil dolgoletne od države neuslišane želje po gradnji novega, sodobnejšega doma starejših in tudi nekaj besed o ukrepih, ki jih je v tem času sprejela ta v zadnjem času zelo znana občina na celotnem svojem območju. „Danes je prioriteta številka ena v državi predvsem urediti dolgotrajno oskrbo starejših,“ nam je za konec še povedal župan. Besede, ki si jih je vredno zapomniti in v tej smeri takoj ukrepati. Več pa si lahko ogledate v oddaji.