Jernej Kurinčič, FB: Pravice do bogokletja nima nihče

… Besen sem bil, ko je bila v zvezi s “Charlie Hebdo” izpostavljena “right to blaspheme” (pravica do bogokletja). Te pravice nima nihče! Bogokletje pomeni, da zanikam, sramotim nekaj, kar je meni – ali drugemu – sveto. Naši kulturi je življenje nekaj svetega – in zato smo bili zgroženi ob pariškem napadu: zdi se nam skrajno “asimetrično” v imenu nekega razžaljenega božanstva vzeti človeško življenje. Imam pravico biti kritičen, biti neposreden, biti izzivalen, povedati svoje videnje resnice; to ni samo pravica, je dolžnost; a ko se zavem, da sem bogokleten, sem (že iz sočutja do sočloveka) dolžan umolkniti. Svoboda posameznika (tudi svoboda govora) je vedno omejena s svobodo drugega – in če se te meje ne držim, nimam pravice pričakovati od drugega, da se je bo držal on. Zato je, vsej osebni tragiki navkljub, “je suis Charlie” manija v marsičem manifestacija neokolonialnega kompleksa kulturne večvrednosti.

Ne staršev niti Boga sicer ne boli posebno, če jih nek pokovec – ali risar – sramoti. Boli pa mene: ker s tem žali nekaj, kar mi je sveto. Ključno je seveda to, kako reagiram – pobijati v tem imenu je primitivno (to je ključni problem primera Charlie), z nasiljem v tem imenu demantiram svetost, ki jo skušam braniti. Pogosto se žal zgodi, da se zdita možni zgolj skrajni različici odziva: ofenziva ali pa klečeplazniško sprejemanje. To se vedno znova pokaže tudi v odzivih na provokacije proti katolištvu. (Strelnikoff, Strunjanski križ) Bodimo vendar konstruktivni – odzovimo se s humorjem in intelektom – ki jasno sporočata, da avtor s svojim dejanjem izstopa iz obnebja človeškega dostojanstva (ki pa mu ga mi kljub temu še vedno priznavamo). Charlie je bil stalno skrajno kontroverzen – in tudi že velikokrat opozorjen. Dokler nisem videl serije naslovnic Charlieja, sem pariški masaker zgolj obsojal: zdaj pa ga – deloma(!!) – spoštujem. Ker, ja, zdaj razumem, da je bila mera polna. Samo škoda, da se ni dobilo par sposobnih pravnikov in ta cajtng “olupilo ” za 50k€ odškodnine … s terorističnim dejanjem pa so v bistvu izvedli transfer krivde Charliea nase …

Več lahko preberete na Facebook strani Jerneja Kurinčiča.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.