Teater absurda se nadaljuje

Ko smo že mislili, da je Golobova koalicija dosegla dno svojega delovanja, dogodki kažejo, da smo se krepko ušteli. Vladajoča koalicija nam namreč skoraj vsak dan postreže z novo absurdno domislico oziroma potezo. Naj navedem ‘nekaj’ primerov in pri tem uporabim naslove in nekoliko prirejene odlomke poročevalskih oziroma komentatorskih člankov iz različnih medijev z mojimi ironičnimi komentarji pod njimi …  

“Stanje v zdravstvu je še slabše, kot si kdor koli misli”  

Prvaki koalicijskih strank, poslanci koalicije in ministri vlade Roberta Goloba so v okviru koalicijskega vrha obravnavali zdravstveno reformo in ugotovili, da stanje v zdravstvu izjemno resno. Po Golobovih besedah je zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan pri načrtih za zdravstveno reformo požel polno podporo vseh udeleženih in ne le podpore, temveč tudi občudovanje.  

Vsekakor je odlična novica, da je zdravstvena kriza končno rešena – koalicija je ugotovila, da so razmere v zdravstvu izjemno resne. Resnično pohvalno, da je koalicija potrebovala samo pol leta, da je ugotovila to, kar drugi vemo in občutimo že nekaj let. Ni kaj, svoboda je res čudovita stvar.  

Strateški svet Nike Kovač proti sovražnemu in “sovraštvenemu” govoru 

Danes je potekala ustanovna seja še enega strateškega sveta te vlade. Gre za strateški svet proti sovražnemu govoru, ki ga bo vodila direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač. Nika Kovač, ki je sprejela vodenje sveta na povabilo Goloba, je po ustanovitvi sveta dejala, “da se ji zdi izjemno pomembno ukrepati proti sovražnemu in sovraštvenemu govoru”. Kaj je to sovraštveni govor in kakšna je razlika med sovražnim in sovraštvenim govorom, pa Kovačeva in Golob nista pojasnila. Za Niko Kovač je premier pred dnevi sicer dejal, da za vodenje sveta “ni bolj primerne osebe, predvsem zato, ker je ona najbolj izpostavljena žrtev tega sovražnega govora”. 

Da je vsestransko čuteči predsednik vlade predlagal superkompetentno Niko Kovač za vodenje tozadevnega strateškega sveta, me sploh ne čudi, me pa čudi, da Golob tudi Jaši Jenullu (sicer znanem tudi po tem, da se tako kot Golob na vse razume) še ni zaupal vodenja kakšnega strateškega sveta. Jaša Jenull bi namreč s kompetencami, ki jih ima, lahko brez vsakršnih težav vodil bodisi strateški svet za opazovanje Lune ali pa vsaj strateški svet za koordinacijo ljubljanskih kolesarjev.  

Cigareta z vodjo poslanske skupine SDS dovolj za zaključek kariere v Svobodi 

Andraž Osim, do nedavnega svetovalec kabineta predsednice parlamenta Urške Klakočar Zupančič, je potrdil, da bo po zamrznitvi statusa svetovalca predsednice parlamenta odslovljen. Gibanje Svoboda je kot razlog za zamrznitev statusa svetovalca navedla dejstvo, da je Andraž Osim pokadil cigareto z vodjo poslanske skupine SDS Jelko Godec in bil na kavi s strokovnim sodelavcem poslanske skupine SDS.  

Ne la ta, a tudi ta dogodek me je še dodatno prepričal, kaj pomenijo besede o ‘normalnosti družbe’, kot tudi besede o ‘odprti in vključujoči družbi’, da so skratka svobodnjaki edini, ki te besede pravilno razumejo in jih dosledno uresničujejo v praksi.  

Slovenija ima ministra, ki meni, da je bila Jugoslavija eno najuspešnejših gospodarstev sveta

Luka Mesec (sedanji minister za delo) je leta 2014 trdil, da je bila Jugoslavija svetovna velesila in eno najuspešnejših gospodarstev na svetu, ki pa je klavrno propadla ravno zaradi neučinkovite ekonomije. Luka Mesec to trdi še dandanes, saj je v oddaji Studio City (menda je ta oddaja še vedno v ilegali) dejal, da je socialistično samoupravljanje dobro, čeprav je povzročilo propad jugoslovanskega gospodarstva.  

Povsem jasno je, da tako izrečena trditev kot druge podobne trditve, ki prihajajo iz ust tega ministra, niso prav nič nenavadnega ob pomisli, da očitno živi na nekem drugem planetu.  

Golob: Verjel sem, da se da RTV depolitizirati na civilen način 

“Vlada je storila vse, kar je bilo v naših zakonskih okvirjih, na prvo vprašanje, ki ga najpogosteje slišimo od volivcev te koalicije ali od državljanov, ki so si tisto novembrsko nedeljo vzeli čas in šli na referendum,” pravi premier Robert Golob. 

Dejansko je vlada storila prav vse, da bi se RTV Slovenija s političnimi sredstvi depolitizirala: Parlamentu je predlagala, da brez javne razprave sprejme novelo Zakona o RTV Slovenija (v nadaljevanju: novela) po hitrem postopku, pred referendumom o omenjeni noveli je zavajala javnost, poskrbela je za ‘prijateljski’ obisk Věre Jourove na Ustavnem sodišču, v zadnjem času pa na RTV Slovenija izvaja skoraj vsakodnevni inšpekcijski nadzor, si sproti izmišlja razloge za zamenjavo vodstva RTV Slovenija, izvaja nepojmljivi pritisk na Ustavno sodišče za potrditev novele in izvaja druge podtalne aktivnosti, da bi se ja Golobova največja bolečina čimprej odpravila.  

V SD se borijo proti lastni vladi 

Ko je javnost včeraj izvedela, da bo Zavarovalnica Generali občutno povečala ceno dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, so tudi v stranki SD nemudoma izrazili svoje zgražanje. Kar ne bi bilo nič neobičajnega, če SD ne bi bila vladna stranka, ki ima možnost stvari obrniti na bolje, a tega pač ne naredi. Takšno obnašanje te stranke ni nič novega, saj gre za njen tradicionalni način delovanja in se začne obnašati, kakor da je opozicijska stranka.  

Vsaj nekdo, ki je v vladi in se bori proti lastni vladi. Do sedaj je namreč veljalo, da vladni podporniki sicer protestirajo, a ne proti vladi.  

Obisk predsednice parlamenta Urške Klakočar Zupančič po Ruandi in Ugandi (Odmev tedna: Opica Urška in gorila) 

Predsednica parlamenta Urška Klakočar Zupančič in poslanka Mojca Šetinc Pašek (nekdanja neodvisna novinarka na RTV Slovenija) sta obiskali Ugando in Ruando. Uradno sta se tja odpravili lobirati za kandidaturo Slovenije za nestalno članico v varnostnem svetu OZN, a sodeč po izjavah in posnetkih, ki so prišli v javnost, je bila njuna osrednja pozornost namenjena divjim živalim. Klakočarjeva je namreč na omenjenem obisku posvojila šimpanzinjo in ji dala ime Urška. Na obisku v Ruandi, v kateri ni dovoljeno biti homoseksualec, je Klakočarjeva tudi dejala, da si Ruanda in Slovenija delita iste vrednote in ob tem ‘pozabila’ povedati, da se bo Slovenija pridružila tožbi proti Madžarski zaradi kršenja pravic pripadnikov LGBTQI+ skupnosti.  

Predsednica slovenskega parlamenta s svojimi izpadi nikakor ne preneha presenečati. Sicer pa, zakaj bi z njimi prenehala, če pa jo pri tem podpirajo predsednik vlade in njeni svobodnjaki v parlamentu. 

Bešič Loredan: Do 1. maja bo vse jasno 

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je danes srečal s predstavniki zasebnih zavarovalnic, ki ponujajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Napovedal je, da bodo do 1. maja pripravili rešitev, s katero bi preprečili nadaljnji dvig premij. Ob tem ni izključeno niti krajšanje časovnice ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.  

Kristalno jasno je predvsem to, da minister Danijel Bešič Loredan govori le resnico in samo resnico, ne glede na to, da se njegove časovnice vselej izkažejo za laž.  

Vegansko usmeritev jedilnikov v vrtcih in šolah navdihnila Tina Gaber? 

Predsednik vlade Robert Golobe že pred samimi volitvami ni skrival prepričanja, da bi bilo potrebno omejevati uživanje mesa, o tem pa je lani razpredal tudi pred evropskimi poslanci. Ker je strateški svet za prehrano v nasprotju z mnenjem stroke predlagal, da se otrokom v vrtcih in šolah ponudi možnost veganskega jedilnika, so se v javnosti pojavile govorice, da je do takšne usmeritve prišlo pod vplivom Golobove spremljevalke Tine Gaber, ki velja za zapriseženo veganko in je – tako kot večina veganov – nasprotnica mesojedcev.  

Pa naj še kdo reče, da predsednik vlade in njegova ljubica ne skrbita za zdravje otrok.  Epilog: Ladja norcev  

Ladja norcev je prispodoba za ladjo z norim kapitanom. Na takšni ladji si kapitan sproti izmišlja nove cilje in smeri potovanja, posadka pa vesla po svoje. Zgolj retorično vprašanje je, kdo je bolj nor: ali kapitan, ki ne ve, katera smer je prava, ali pa posadka, ki ne razume kapitana in ne zna veslati v pravo smer. Vsekakor pa je jasno, da ladja ne gre v pravo smer, da je potrebno zamenjati ali kapitana ali posadko ali pa kar oboje. V nasprotnem primeru je katastrofa ladje (in vseh vpletenih) neizogibna. 1 komentar

  1. Pri vladavini levakov nikoli ni mogoče doseči dna. Vedno lahko gre še globlje.

Comments are closed.