Jankovićeva v Dražgošah povedala, da sprave ne bo!

Ob 76. obletnici dražgoške bitke je bila v Dražgošah osrednja spominska slovesnost, ki predstavlja vrh že 61. sklopa prireditev Po stezah partizanske Jelovice. Nagovoru osrednje govornice Jankovićeve, ki ga je večkrat prekinil aplavz zbranih, je prisluhnilo več tisoč ljudi. Med udeleženci slovesnosti so bili tudi nekateri predstavniki političnega vrha. Med njimi podpredsednik vlade ter minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar ter ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak. K spomeniku padlim v Dražgošah so vence položili predsednik republike Borut Pahor, delegacije združenj borcev NOB iz različnih krajev ter delegacije Socialnih demokratov, Levice in Stranke Alenke Bratušek.

Zbrane je nagovorila predsednica Gibanja za trajnostni razvoj Slovenije Lara Janković, njen nagovor pa so zbrani večkrat prekinili z aplavzom. Med nagovorom je opozorila na “neoliberalni izkoriščevalni kapitalizem” in pozvala ljudi k uporu, za katerega je zgled v boju za lepši jutri našla tudi med udeleženci dražgoške bitke. Jankovićeva je povedala, da se s slovesnostjo v Dražgošah spominjajo ene najpomembnejših bitk za Slovence in za slovensko samozavest, ki je temelj naše suverenosti. “Ob tem se s ponosom spomnimo, da je bil to čas, ko se je mali narod silovito uprl na videz nepremagljivemu, a nedvomno številčnejšemu in bolje opremljenemu sovražniku in njegovi ideji uničenja našega naroda,” je poudarila.

Jankovićeva je opozorila na ”nedopustno teptanje narodnoosvobodilnega boja”, ob tem je kot nedopustno označila potvarjanje zgodovine in teptanje narodnoosvobodilnega boja ter ostro je obsodila vse, ki delajo razdor med narodom, širijo sovraštvo in nestrpnost, poveličujejo in se trudijo za rehabilitacijo domobranstva. Izrekla je kritiko vladajočim, ki prepovedi rehabilitacije domobranstva niso uzakonili.

”Sprave ne bo”, je zaključila Lara Janković.

“Sploh pa, čas bi že bil, da bi nehali z ideološkimi razdvajanji in se raje ukvarjali s sedanjostjo, ki trenutno nima svetlega pogleda v prihodnost,” je pozvala prisotne poslušalce in pojasnila, da smo postavili kapital pred človeka. “Danes, ko je javno, tudi s strani vlade, podprta korupcija, nepotizem, kraja in goljufija, dobro živijo samo kriminalci,” je opozorila in izpostavila tudi “hinavsko sprenevedanje vladajočih”. In poslušalci so ji ploskali.

“Danes naš sovražnik ne nosi orožja, ampak je bolj prefinjen, podtalen, zlovešč, nosi kravato in hinavsko sprenevedavi nasmešek, izvaja pritisk na nas in nas ustrahuje, da postanemo apatični in novodobni sužnji,” je dejala zbranim na slovesnosti ter na ulico pozvala vse delavce, prekarce in izkoriščane, da se borijo za svoje krivično odvzete pravice. Povedala je tudi, da se morajo vsi , ki se borijo za svoje krivično odvzete pravice, spomniti na vse preminule borce, ki so dali življenja, spomniti se morajo njihovega poguma, neustrašnosti in vere, da skupaj lahko premikamo gore in se upremo sovragu.

Vir: STA