Janko Sever, razočaran, do danes vneti podpornik projekta Drugi tir

Prvega avgusta 2019 smo bili krajanke in krajani, na povabilo župana MO Koper, v Dolu, kjer so nas predstavniki ARSO, Slovenskih železnic, Direkcije RS za vode, Geološkega zavod Slovenije, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Rižanskega vodovod in Mestne občine Koper seznanili z aktivnostmi za odpravo posledic okoljske nesreče, ki se je zgodila pred nekaj več kot mesecem dni, ko je v okolje steklo skoraj 10.000 litrov kerozina.

Kakšna ekipa! Samo za nas, ki živimo na območju krajevne skupnosti Črni Kal. Lepo in prav bi rekel človek tako na prvi pogled. Zelo lepo so razložili, kaj vse so in kaj še vse bodo storili, da bo oskrba z vodo varna. Razložili so, kakšen je kraški teren, koliko vrtin so naredili in zakaj. Predstavili so tudi, kako so ustrezno odreagirale vse službe in inšpekcije ob nesreči in tako naprej. Podučili so nas tudi, da je kerozin strupen, da če ga zaznamo v vodi. Da z njim onesnaženo ne smemo uživati. Prav tako še vedno obstaja možnost, da pride kerozin v vodonosnik, v tem primeru pa bodo storili vse potrebno, da bi zmanjšali morebitne posledice. Da, da, vse to smo že neštetokrat slišali. O vsem tem pa so poročali tudi mediji. S tem se vsi, ki tu živimo, srečujemo že vrsto let.

Nič novega torej!

No, je pa vseeno lepo, da ste prišli in prisluhnili kritikam ljudi, ki že desetletja strpno prenašajo staro dotrajano nevarno progo, ki prinaša dobičke naši Luki, našim Železnicam, naši državi in tudi občini, ljudje pa so deležni le degradiranega območja, onesnaževanja okolja. Živijo pa v stalni zaskrbljenosti, kdaj bo naslednja nesreča in kakšne bodo posledice. Da bi jim država, pa tudi Mestna občina Koper, za vse to, kar morajo prenašati, vsaj delno izboljšala življenjske pogoje, da bi poskrbela za večjo varnost, za boljšo prihodnost naših otrok, za hitrejši razvoj podeželja. Ne! To pa ne!

Na možnost nesreče že leta opozarjamo, pošiljamo zahtevke, prošnje in dopise na vse mogoče naslove, oni pa nam pridejo razlagat, kako bodo ukrepali, če se bo kaj zgodilo, kako zelo hitro in kvalitetno lahko odreagirajo po nesreči. Pa še ”tolažijo” nas, da ni samo naša proga nevarna, ampak, saj lahko do take nesreče pride tudi na cesti. Samo zamisliti se moramo, da lahko na Dol pade tudi letalo s kerozinom! Res spodbudno! Na koncu bi morali ljudje, ki živijo pod kraškim robom, po tej njihovi birokratski logiki biti srečni, da imajo progo.

Pa kaj res mislijo, da smo taki ”bumbarji”, da bomo nasedli na to njihovo, vsaj nam, nerazumljivo retoriko. No, pa še to so nam povedali, oni vse to analizirajo in analizirajo in analizirajo. Ko bodo končane analize, bodo predpisali ustrezne ukrepe. Tudi to poslušamo že leta in leta. Razlika je le ta, da nas vsakič obiščejo drugi, ki nam ”solijo pamet”.

Spoštovani gospodje, kaj boste storili, da do nesreče ne pride?

Spoštovani gospodje! Vse vas, ki ste nam, morda celo dobronamerno, prišli povedat tisto, kar že leta in leta vemo in s tem živimo, vas naprošam, da nam nikoli več ne razlagate KAJ BOSTE STORI PO NESREČI! Povejte nam raje KAJ BOSTE STORILI, DA DO NESREČE NE PRIDE! Ali pa vsaj poveste, kaj boste storil, da zmanjšate možnost, da do nesreče ne pride in omilite morebitne posledice, če do nesreče kljub vsemu pride. Temu se reče pri nas SKRB ZA VARNOST LJUDI. Če sploh še koga ljudje v tem grobem kapitalizmu skrbijo?

Če že sami ne veste, da imajo tudi krajani naše krajevne skupnosti pravico do varnega in spodobnega življenja, si to preberite v zakonih, ki ste jih sami pisali in sprejeli. Če ne veste, kako izboljšat varnost, lahko takoj, brez kakršnih koli analiz izvedete simulacijo (torej vajo), kaj se lahko zgodi če bi, ta isti vlak z milijon in 500 tisoč litri kerozina iztiril nad Loko, nad Bezovico. Sicer pa bi moral Urad za zaščito in reševanje imeti načrt za take dogodke. Pred nekaj leti sem še kot predsednik KS Črni kal pisno zaprosil, da nam ga dostavijo. Do danes še ga še niso. Morda pa že dve leti ne dobijo plače, pa štrajkajo?

Podučili so nas tudi, da je kerozin strupen …

Če se boste, kar seveda ne verjamem, odločili za preizkusno simulacijo prevrnitve vlakovne kompozicije s kerozinom nad mojo vasico Loko, torej tako vajo, kot smo jih imeli nekoč, v tistih ”hudih” železnih časih, ki se je imenovala NNP (nič nas ne sme presenetiti), ne pozabite na vajo povabiti, poleg gasilcev, še veliko zdravnikov, reševalcev pa tudi komunalno podjetje z mrliškim vozilom. No, saj pravim, da je to samo simulacija. Kajti, če se to res zgodi, boste tem ljudem zelo težko razložili in se hvalili, kaj vse ste storili PO NESREČI. Na spletnih straneh si lahko preberete tudi kaj o PREVENTIVI, če morda niste nikoli slišali za to.

Pa brez zamere dragi predstavniki ljudstva. To je pač moje mnenje. Demokratično mnenje. Vi pa povejte svoje. Ljudje pa bodo to na volitvah ocenili. Te bodo prav kmalu. Čeprav sem imel včeraj občutek, da smo sredi volilne kampanje.

Vir: Facebook