Tomaž Vesel poskrbite, da drugi tir ne postane vir financiranja volilnih kampanj za naslednjih 45 let

Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel. (Foto: STA)

Tomaž Vesel, poskrbite torej, da vladni drugi tir ne postane sladko jabolko pregrešnega navdiha za financiranje volilnih kampanj za naslednjih 45 let. Zato je drugi tir tako pomemben – za našo sedanjost in za našo prihodnost. Kajti ne gre samo za izgubo dveh milijard, gre za zaton demokracije!

V sobotni prilogi Dela v dolgem intervjuju predsednik Računskega sodišča (RčS) Tomaž Vesel pravi, citiram:

»Imunski sistem države se ruši … Kot da bi bili vsi psi vojne spuščeni, delovati so začele, da tako rečem, tovarne zlobe. Dopuščeni so pritiski tretjerazrednih uradnikov. Naše edino orožje je argumentacija vsakega podpisanega stavka. Enako velja za Ustavno sodišče … Če je kaj narobe moramo odreagirati …«.

To so zelo hude in močne besede, ampak stvarnost je še hujša. Računsko sodišče je namreč samo sestavni del tega in tako deformiranega imunskega sistema, tega in takšnega, kot ga kritizira. Kajti imunost ne deluje, očitno se bolj ukvarja predvsem s političnim obračunavanjem – revizije zelo pomembnih projektov pa čakajo in čakajo. Že dve leti in tri mesece čakamo na revizijo vladnega projekta drugi tir, vmes pa so se pred tem – od leta 2014 do marca 2020 zamenjale tri vlade. Zato ne pravijo državljani zaman, da je RčS enooki in brezzobi tiger; žal pa se očitno njegov predsednik Tomaž Vesel zelo trudi, da bi tako ostalo.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

Drugi tir je političen projekt, ki bi ga lahko ustavilo le Računsko sodišče

Kot je znano, je revizija investicijskega programa projekta drugi tir iz leta 2019 še vedno na čakanju. Zato pozivam predsednika RčS, da nemudoma zaključi in objavi revizijsko poročilo o trenutno ključnem projektu v Sloveniji, to je vladnem drugem tiru. Milijarde bodo šle v nepovrat, povzročena bo nepopravljiva okoljska in težko popravljiva finančna škoda. Podzemna ekološka bomba pa grozi z uničenjem podzemnih in nadzemnih vod. To so prave tovarne zla, ne tiste, ki jih predsednik Vesel tako samozavestno omenja v intervjuju v Sobotni prilogi Dela.

Računsko sodišče je edina institucija v državi, ki ima tolikšno pristojnost in moč, da lahko ustavi takšne in tovrstne pohabljene politične projekte. Da gre za političen projekt, ni dvoma. Da je katastrofalen, se kljub molku predsednika Vesela in veselim pravljicam ministra Vrtovca vedno bolj vidi. Institucija, ki se deklarira kot sistem zavor in ravnovesij, je v resnici generator zavor in povzročitelji neravnovesij. Z neuporabo moči vodilni v njej zlorabljajo moč, ki jim jo po zakonu daje institucija. Pri tem ne gre za vlado, kajti vlade se menjajo, režim pa ostaja isti. Zato zveni kot norčevanje in slaba šala, ko Tomaž Vesel pove:

»Če gre kaj narobe, moramo reagirati še preden gre kaj zares narobe. Če v imunski sistem nastaviš kimavce, brez rezultatov in referenc, ta razpade. Na koncu izgublja cela skupnost.«

Tudi Tomaž Vesel z neukrepanjem blokira spremembe in razvoj

Ali res in kdo!? Izkušnja kaže, da izgubljamo prav zaradi njegovega neukrepanja. Zato pričakujem, da Tomaž Vesel opusti najvažnejšo postransko stvar na svetu in se posveti temu, za kar ga plačujemo davkoplačevalci in državljani. Kdo v Sloveniji blokira spremembe? Žal so prav vodilni ljudje v institucijah blokatorji sprememb, namesto bi bili generatorji razvoja in iniciatorji reform. Zato od RčS pričakujem ukrepanje, ne zgolj piarovsko kazanje mišic za dimno zaveso neukrepanja.

Čas koronakrize je lahko čas streznitve. Gospod Tomaž Vesel, zelo veseli bomo, ko boste pričeli delati za javno dobro in v javno korist in boste prenehali politizirati in boste po dveh letih in več končno opravili dolžnost: revizijo projekta drugi tir, in to ne samo s stališča učinkovitosti, pač pa predvsem s stališča smotrnosti.

Tedaj bomo vsi na isti strani. Psi vojne in tovarne zla bodo postali vaši zavezniki, državljani pa vaši hvaležni davkoplačevalci.

Tudi pristranski mediji spadajo med blokatorje sprememb in razvoja

Neodvisna medija, RTV Slovenija in STA pa pozivam, da končno pričneta poročati o tem, o čemer zdaj nočeta niti slišati. Imunski sistem države bo močno okrepljen, ko bosta Računsko sodišče in z njim njegov predsednik Tomaž Vesel začela opravljati svoje glavne profesionalne in ne postranske ljubiteljske naloge, kljub temu da gre za najpomembnejšo postransko stvar na svetu – nogomet in petkrat manjšo plačo od vašega pregrešnega postranskega zaslužka.

Gospod Tomaž Vesel, poskrbite torej, da vladni drugi tir ne postane sladko jabolko pregrešnega navdiha za financiranje volilnih kampanj za naslednjih 45 let. Zato je drugi tir tako pomemben – za našo sedanjost in za našo prihodnost. Kajti ne gre samo za izgubo dveh milijard, gre za zaton demokracije!

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.