Vlada naj se strezni, strezni pa naj se tudi opozicija

Vlada naj takoj ustavi izvajanje škodljivega projekta drugi tir in revidira tretjo razvojno os, v Ljubljani pa dokončno zaščiti največji bazen pitne vode v Sloveniji. Gre za takojšnjo in dokončno ustavitev gradnje kanala C0. Strošek naj plača Zoran Janković osebno. Na žalost tega niti predlagatelji referenduma niso hoteli videti.

Pred referendumom o vodah je prišlo do očitne vrtoglavice oblasti, po njem se je zrušil Babilonski stolp in čas je za streznitev. Celo ljudje, ki pojma nimajo – in teh je bila velika večina, so se na referendumu instinktivno pravilno odločili. Vlada naj se strezni, strezni pa naj se tudi opozicija.

Podpiram vlado, a sem podpiral glasovanje proti zakonu o vodah. Razlog je Vizjakova popolna ignoranca uničenja podzemnih vodnih virov in uničenje Kraškega roba.

Resnici na ljubo tega problema tudi organizatorji referenduma in NVO ne zmorejo niti nočejo slišati niti od daleč videti.

Predlagatelji referenduma o vodah se niso hoteli ukvarjati s kanalom C0

Za sanacijo razmer in preživetje vlade (do rednih volitev) je treba ukrepati z dejanji.

  1. Ministra Andrej Vizjak in Jernej Vrtovec naj odstopita. Ljudje, ki se nočejo ali se niso sposobni soočiti z alternativnimi rešitvami, ne smejo zasedati najodgovornejših funkcij. Potrebna je rekonstrukcija, ne zrušenje vlade.
  2. Vlada naj takoj ustavi izvajanje škodljivega projekta drugi tir in revidira tretjo razvojno os, v Ljubljani pa dokončno zaščiti največji bazen pitne vode v Sloveniji. Gre za takojšnjo in dokončno ustavitev gradnje kanala C0. Strošek naj plača Zoran Janković osebno. Na žalost tega niti predlagatelji referenduma niso hoteli videti.

Z varovanjem vode in narave na splošno je povezana tudi gradnja drugega tira

  1. Računsko sodišče naj končno zaključi revizijo investicijskega programa projekta 2TDK in naj pošteno in dokončno odgovori na vprašanje o njegovi nesmotrnosti. Absurdno je, da dve leti in pol ne zmore dokončati revizijskega poročila. Predsednik Računskega sodišča naj se poslovi od funkcije, ki ji ni kos.
  2. Ustavno sodišče RS naj na Sodišču EU v Luksemburgu uveljavi postopek za predhodno odločanje.
  3. Sedanja vlada, ki je bila do marca 2020 opozicija, naj prične spoštovati svoje lastne in soglasne sklepe DZ (soglasni sklep komisije za nadzor javnih financ z dne 20. februarja 2019 in glasovanje za ustavitev kanala C0 v Ljubljani z glasovanjem 67 : 0), protagonist dr. Anže Logar.

In še sistemske spremembe:

  1. DZ naj do konca leta uskladi referendumsko zakonodajo z ustavo, kar je dolžan storiti že od leta 2018, saj je že zdavnaj potekel rok, ki mu ga je v zvezi s tem naložilo Ustavno sodišče.
  2. Koncept referenduma je treba v osnovi in v temelju spremeniti – namesto zavrnitvenega potrebujemo potrditveni referendum.

Nekatera ministrstva je treba prevetriti

Minister Andrej Vizjak, ki je sicer sposoben minister, naj se zaposli na ministrstvu za gospodarstvo. Ministrska resorja okolje in prostor ter infrastruktura pa je treba totalno prevetriti in osvoboditi nesposobnega uradništva, predvsem pa medijsko-infrastrukturne naveze Janez Škrabec-Jernej Vrtovec-Stojan Petrič.

Referendum je priložnost za zmago zdrave pameti. Sicer pa očitno žal velja: samo od hudega postaneš pameten. To velja brez izjeme tudi za to vlado, še bolj pa za opozicijo.

Namesto okrevanja in odpornosti potrebujemo okrevanje in streznitev. Vlada ima čas, da poleg resorja za digitalizacijo revitalizira uporabo zdrave pameti.

Pamet je boljša kot žamet.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj, ki je danes ogrožen, podprete z donacijo.