Podpiram vlado, glasoval pa bom proti zakonu o vodah

Vili Kovačič /foto: Tjaša Banko
Vili Kovačič /foto: Tjaša Banko

Zakon o vodah mora biti vodotesen. O vodah potrebujemo nov kvaliteten, vodotesen zakon, ne Vizjakovega rokohitrskega mašila. Podpiram vlado, glasoval pa bom proti zakonu o vodah.

Žal se nisem prijavil v referendumsko kampanjo – ponudil sem sodelovanje Eko krogu, vendar me niso upoštevali.

Glasujmo proti – proti zakonu o vodah. Zakon o vodah mora biti vodotesen. O vodah potrebujemo nov kvaliteten, vodotesen zakon, ne Vizjakovega rokohitrskega mašila. Vizjak naj se izkaže drugje: takoj naj ustavi Jankovićev kanal C0. Protipoplavni bomboni ne odtehtajo luknjičavosti zakona. Zakon mora na presojo Računskemu sodišču, k veseljaku Tomažu Veselu, čeprav že dve leti in pol mečka presojo smotrnosti projekta (investicijskega programa) drugi tir.

Nasploh pa potrebujemo drugačen tip referenduma: pritrdilni, ne zavrnitveni referendum, tako da bo vsaka oblast prisiljena iskati soglasje ljudstva, ne zavrnitve. Potem bo interes za udeležbo tudi na strani predlagatelja zakona in bodo zakoni boljši.

RTVS in STA ne znata voditi kakovostne referendumske kampanje

Skratka – sem za (vlado), glasoval bom pa proti vladnemu zakonu. Zakon nima dovolj varovalk. Sklicevanje na stroko – Direkcijo za vode je sklicevanje na papirnatega tigra. V Sloveniji je skoraj vsa stroka skorumpirana in/ali od časa TEŠ6 naprej ustrahovana, RTV Slovenija in STA pa ne znata oz. nočeta promovirati kvalitetne referendumske kampanje, ki naj bi bila kot dvoboj reprezentanc, ne soočenje navijačev. Le komu na RTVS pride na misel butalska kategorija – neopredeljeni. To je možno samo v Sloveniji. Sicer mi je znano, da je avtorica te butalske ureditve Mojca Šetinc Pašek – Kučanova filmska biografinja.

In za zaključek – komentar iz daljave: Zeleni Slovenije so čisto porumeneli, rdeči pa so čisto pozeleneli. Katastrofa!

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj, ki je danes ogrožen, podprete z donacijo.

Pripis

Sprašujem pa se, kje so Greenpeace, Fokus, Umanotera, Alpe Adria Green in drugi nevladniki pri projektu drugi tir, kjer gre za neposredno uničenje ekosistemov – habitatov in podzemnih vod v dolini Glinščice, Reke in Kraškega roba. Gre za nepovratno uničenje narave in davkoplačevalskih milijard. In kje je bil Varuh človekovih pravic, ko je prišlo do popolne neustavnosti poroštvenega zakona o drugem tiru.

Sicer pa predlagam: Vlada naj na voliščih organizira cepilna mesta. Idealna priložnost je, da dosežemo večjo precepljenost.