J. Ferjan, Nova24tv in Z. Potič, Delo: V obeh anketah vodi SDS

Nova24tv: Če bodo letos predčasne volitve, bo zmagala SDS.

Če bodo letos potekale predčasne državnozborske volitve, bo po prvi letošnji javnomnenjski raziskavi na našem portalu pred konkurenco prepričljivo slavila danes največja opozicijska stranka SDS, ki bi napolnila skoraj tretjino Državnega zbora. Na 2. mesto se je povzpela koalicijska SD z dobrimi 15 %, medtem ko je Cerarjeva SMC padla na 3. mesto. V Hramu demokracije pa bi po novem videli Primčevo Gibanje za otroke in družine, SLS in Jelinčičevo SNS.

Podpora največji opozicijski stranki SDS je v dobrem mesecu (v primerjavi s primerljivo anketo Parsifal, objavljeno 4. 12. 2016) zrasla za kar za 4,8 odstotne točke (s 23,4 % na 28,2 %), medtem ko je podpora vladajoči SMC padla za 3,8 odstotne točke (s 15,9 % na 12,1 %). Obratno je pri koalicijski SD, ki je v priljubljenosti prehitela SMC, njena podpora se je povečala za 1,3 odstotne točke (s 13,9 % na 15,2 %). Padec v priljubljenosti sta v zadnjem mesecu doživeli tudi NSi in ZL. Za 3 odstotne točke je podpora padla NSi (z 11,3 % na 8,7 %), Združeni levici pa za 1,6 odstotne točke (z 8,9 % na 7,3 %).

……

Prof. dr. Matej Makarovič: “Razmerja podpore političnim strankam ne kažejo  kakšnih večjih premikov. Razočaranje nad vlado se očitno kaže v razmerjih med strankami, saj je glavna vladna stranka daleč od relativne večine in je očitno svoje odslužila, SDS pa je skozi vrsto anket stabilno na prvem mestu. Vendar ne smemo zanemariti dejstva, da ogromen del volivcev ne podpira nikogar. To pa ne pomeni, da bodo na volitvah nujno ostali doma, temveč utegnejo znova iskati neke nove obraze. Kdor namreč ob tolikšnem nezadovoljstvu z vlado vseeno ne podpira obstoječih opozicijskih strank, jih najbrž nikoli ne bo podprl, temveč bo skušal spet najti kaj novega.”

 

—————————–

Anketa Dela: Vlada in DZ v leto 2017 vstopata z boljšimi ocenami

Novo leto, višje ocene za vlado in njene predstavnike, bi lahko na kratko povzeli prvi Barometer v letu 2017. SDS je še vedno na prvem mestu, a je razlika v primerjavi s SMC in SD za polovico manjša, vlada je dobila boljšo oceno kot decembra lani.

……

Meritve v novem Barometru novega leta kažejo v političnem prostoru razmerja, kakršna smo zaznali konec lanskega leta, a vendar tudi z nekaj spremembami. Vladni stranki SMC in SD sta še vedno na drugem oziroma tretjem mestu in razlika med njima je minimalna. Tudi zaostanek do zadnjih 13 mesecev vodilne SDS je v tem mesecu za polovico manjši.

Medtem ko so vladne stranke pridobivale podporo, so je tudi druge opozicijske stranke, ZL in NSi, nekaj izgubile. ZL je še vedno četrta, NSi je peta stranka, na šestem mestu, ki še vedno vodi v državni zbor, je Desus. V tokratni meritvi je še vedno več kot 40 odstotkov volivcev, ki ne vedo, katero stranko bi izbrali, ali pa se volitev ne bi udeležili.

Več (grafikoni, primerjave): Nova24Tv in Delo