Hujše od poraza

Foto: Flickr.
Foto: Flickr.

Opozicijski premislek je ključna demokratična institucija, največja prednost demokracije. Priložnost za streznitev od opojnosti oblasti, oddih, ureditev vrst, pripravo nove vizije… Opozicijski premislek je blagodejen in od njega imajo korist vsi: poraženci volitev in država. Opcija, ki si ga za nobeno ceno noče vzeti, je na poti propada. Propad takega režima je nekaj dobrega, slabo pa je, da njegovo dolgotrajno propadanje opustoši državo.

Možnosti za preprečitev opustošenja države v diktaturah so povezane z velikim tveganjem za množično prelivanje krvi. V državi članici EU in NATO ni tako, čeprav seveda obstajajo individualna tveganja, npr. težave v službi, montirani sodni procesi, medijski linči ipd.

Za spremembe je potrebna predvsem državljanska zavest, zavedanje, da smo odgovorni za stanje v državi. Kakor si bomo kot državljani postlali, tako bomo v naših družinah, službah, pokojninah itn. ležali. Privatniški individualizem in modna nezainteresiranost za javne zadeve pri večini je ključni razlog, da smo, kjer smo. Mišljenje, da so zame edino pomembni moja družina, prijatelji, služba, hobi in dopust, pa če se cela država ali svet podreta, slej ko prej pripelje do tega, da zaškripa prav pri stvareh, ki mi največ pomenijo. Do tega sedaj neizbežno prihaja. Ta skupina je iz dneva v dan večja in se bo večala, dokler ne bomo iz zgolj privatnikov v državi postali aktivni državljani oz. njeni upravitelji.

Slovenska levica je talka. Talka same sebe in svoje moči v gospodarstvu, medijih, pravosodju itn. So tako močni, da se zdi, da na volitvah ne morejo izgubiti. Vendar, vsaka njihova zmaga je njihov nov poraz. Zmaga je za njih hujša od poraza. Po vsaki bleščeči volilni zmagi gledamo mučenje levih zmagovalcev in nove leve vlade, ki je bolj nestrokovna, neizkušena, ekstremistična ter še bolj zavozi državo. Ni čudno, da nobena ni zdržala cel mandat. Potem najdejo za njih, kot bi rekel Stane Kavčič, neškodljive »povprečneže« kot vodljive nove obraze in vse ostaja po starem. To partijsko tehnologijo je pred 40 leti obelodanil in kritiziral človek z dokončano osnovno šolo, vizionar in praktik Stane Kavčič, ki po družbenem, političnem in gospodarskem uvidu prekaša FDV z vsemi njihovimi profesorji v zadnjih 40 letih. Nič se ni spremenilo, le da so v njegovem času to delali enopartijsko, sedaj pa »demokratično«.

Vedno vladni Erjavec, Pahor, Janković, Bratušek, Cerar… Dolg države trikrat večji od tega, kar sami na leto damo v državni proračun in se še povečuje. Velik del tistih, ki bodo morali to plačevati, se danes še rodil ni. Ti od tega dolga ne bodo nikoli nič imeli, samo plačevati ga bodo morali!?

Sprašujem se, koliko časa bodo mladi to krajo svoje prihodnosti še prenašali. Beg najbolj sposobnih v tujino ni rešitev. Prej ko se bodo resno uprli, bolje bo za njih in za vse ostale.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.