Hrabre besede in dejanja Alenke Bratušek

BratusekLetos spomladi je novoizvoljena predsednica vlade v znamenitem pogovoru za CNN odločno zavrnila tujo pomoč in zahtevala več časa za samostojno reševanje slovenskih finančno-gospodarskih problemov. Po nekaj mesecih postaja očitno, da brez mednarodne pomoči skoraj zagotovo ne bo šlo, saj korenitih ukrepov za izhod iz krize sami ne moremo ali nočemo izpeljati.

Neuspešno reševanje problemov Slovenije

Alenka Bratušek je v omenjenem pogovoru samozavestno zatrdila, da njena vlada ve, kaj mora storiti, da to zmore in bo storila. Kot svoje glavne naloge je navedla konsolidacijo javnih financ, privatizacijo in sanacijo bančnega sistema. Iz zadnjega UMAR-jevega poročila o tekočih gospodarskih gibanjih je razvidno, da se bo po napovedi SURS-a javnofinančni primanjkljaj letos znova povečal, in sicer na 5,7 % BDP-ja, pri čemer je znesek, ki naj bi ga država letos namenila za dokapitalizacijo bank, ocenjen na 620 milijonov evrov. Koliko sredstev bo potrebnih za zagotovitev kapitalske ustreznosti bank, bo bolj jasno po objavi rezultatov pregleda stanja bank najkasneje naslednji mesec. Mediji medtem že navajajo ugibanja o večmilijardni bančni luknji in poročajo, da naj bi vlada že špekulirala s prošnjo za pomoč.

Finančni minister v Janševi vladi Janez Šušteršič kritično ugotavlja, da vlada Bratuškove za uravnoteženje javnih financ letos ni naredila ničesar in da bomo glede na primanjkljaj spet na istem kot ob koncu Pahorjeve vlade. Predlagani proračun za naslednje leto, ki sicer predvideva znižanje primanjkljaja na 3 % BDP-ja, pa ocenjuje kot »obljube v oblakih« in »izračune na papirju brez učinkovitih ukrepov«. Po njegovem mnenju vlada ni sprejela nobenega resnega ukrepa za zniževanje javne porabe zaradi dobrikanja volivcem. Iz tega razloga pa ker napovedani ukrepi še sploh niso sprejeti v državnem zboru in ker je še vedno veliko nasprotovanja privatizaciji, Šušteršič napoveduje bruseljsko negativno oceno vladnega načrta za zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja. To in pa bistveno povečanje izdatkov za sanacijo bank od sedaj predvidenih bo privedlo do znižanja bonitetnih ocen in posledično do nezmožnosti zadolževanja Slovenije na finančnih trgih. Mednarodna pomoč in prihod trojke sta zato za Šušteršiča neizogibni.

Neuspešno reševanje problemov PS-ja

Bratuškova torej svojih smelih besed glede reševanja finančno-gospodarskih problemov Slovenije do sedaj ni uspela podkrepiti s prav tako pogumnimi dejanji. Enakemu razočaranju smo bili ta teden priča pri njenem razreševanju vodstvenega problema v lastni stranki. V četrtek zjutraj, dan potem, ko je svojo kandidaturo za predsednika stranke potrdil Zoran Janković, je Bratuškova v javnem pismu odločno in hrabro naznanila, da se je čas za igrice iztekel ter da se je odločila tako, »da bo po 19. oktobru [tj. dan volilnega kongresa PS-ja] funkcija predsednika vlade in funkcija predsednika vodilne vladne stranke – tako kot praktično povsod v demokratični Evropi – združena v eni osebi.« Očitno je resno računala le s tem, da bo ta oseba ona, saj izvolitev Jankovića za predsednika stranke ne bi pomenila, da bo le-ta tudi predsednik vlade, s čimer on po lastnih izjavah ne bi imel težav. No, popoldne istega dne je nato izvršni odbor PS-ja, katerega predsednica je Bratuškova, soglasno sprejel sklep, da se volilni kongres preloži na čas pred državnozborskimi volitvami. Dejstvo, da po seji odbora pred javnost ni stopila Bratuškova, ampak so drugi vidni predstavniki PS-ja hiteli razlagati, kako so s preložitvijo kongresa interes države postavili pred interes stranke in kako so s tem prispevali k politični stabilnosti države, predvsem vzbuja vtis, da se je Alenka Bratušek in njen krog ustrašil Zorana Jankovića in posledic njegove »odmrznitve«.

Rešitev

Zdi se mi, da Bratuškova in njena ekipa tako pri reševanju problemov Slovenije kot pri razreševanju znotrajstrankarskih problemov živi v iluziji, da se njihove smele besede in napovedi kar samouresničijo. Potem ko dojame(jo), da se zadeve ne odvijajo tako, kot si jih je zamislila sama ali skupaj s svojimi svetovalci, pa vse preveč improvizira(jo). Takim politikom pač ni dobro zaupati. Če bi zaradi tega škodo trpel le PS, se ne bi preveč vznemirjal. Ker pa zaradi takega igračkanja trpi celotna Slovenija, si želim, da bi se Alenka Bratušek čimprej ojunačila in svetovni javnosti sporočila tri besede, s katerimi bo v danih razmerah verjetno naredila še največ dobrega za Slovenijo: “We need help!”*

* Potrebujemo pomoč!

Foto: Wikipedia