Granda: Zamujeno leto

Ko je propadal komunizem, delavec ni dvignil roke v njegovo obrambo Foto: STA
Vsem nam bo bolje, ko bodo politiki doumeli, da dobra država sloni na zadovoljnih in ne zaradi vprašljivega jutri prestrašenih državljanih!

Zmagoslavna stranka zadnjih volitev ni mogla sestaviti vlade. Na oblast je prišla koalicija, ki jo povezuje sovraštvo do voditelja te stranke. V zadnjem času se ta njihova povezovalna ideologija spravlja še na slovensko osamosvojitev.

Potvorjena resnica o osamosvojitvi postaja uradna državna ideologija

V prizadevanjih za drugačne poglede na njeno vsebino in obliko z geslom, da si zaslug ne sme nihče prisvajati, v praksi to pomeni nosilce, sodelavce in podpornike osamosvojitve, preko Zveze veteranov vojne za Slovenijo in podobnega policijskega združenja, obe je prevzela stara partija, najbolj napadajo dejstvo, da smo prekinili s komunizmom. Trdijo, da so se oni zavzemali za samostojno Slovenijo že od 1941, ko so ustanovili narodno zaščito in VOS, prav gotovo pa od leta 1968. Spomnimo se, da je bilo takrat in še več kot dvajset let kasneje najbolj nevarno že misliti, kaj šele govoriti o slovenski državi. Oni so to delali pod vodstvom Tita in slovenske partije s Kučanom na čelu. Nič ni važno, če je on, ne enkrat, javno izjavil, da slovenska osamosvojitev ni bila nikoli njegova intimna želja.

V vsaki državi obstajajo ljudje, ki po svoje gledajo na zgodovino. Problem nastane, ko lažniva, za prigrabljanje oblasti potvorjena resnica, postaja uradna državna ideologija. To je glavni očitek sedanjemu predsedniku vlade, ki ne izgubi priložnosti, da ne bi opravičeval povojne morije in se javno klanjal njenim nosilcem. To v Sloveniji ni težko. Vsi vemo, pred kratkim pa je celo neka mednarodna inštitucija ugotovila, da resnica v slovenskem vzgojnem sistemu, isto velja za uradni tisk, nič ne pomeni, ampak so odločilni pogledi nanjo! Vemo čigavi!

Absurdnost slovenskih razmer najbolj razkriva dejstvo, da še vedno snemajo partizanske filme v starem propagandnem stilu. Njim stojijo ob strani tudi prizadevanja tistih, ki z državnim denarjem sramotijo Slovence kot nestrpneže in sovražnike nekdanjih »južnih bratov«. Ni gledališkega dela, celo reklame ne, kjer ne bi obvezno nastopal nekdo, ki ima težave s slovenskim jezikom. Kot da smo Slovenci dvojezična družba.

V Sloveniji postajajo osrednje vprašanje upokojenci in bolniki

Seveda nismo v strahu za resnično zgodovino, ker ta na dolgi rok vedno prevlada. Sprašujemo se, zakaj se to dogaja. Znano je, da je »modrost« politike v tem, da ljudi zamoti z različnimi izmišljenimi družbenimi nevarnostmi, da ne morejo spregledati resnice, v kateri živijo.

V Sloveniji postajajo osrednje vprašanje upokojenci in bolniki. Pokojnine so sramotno nizke. Mnogim ne omogočajo niti normalnega življenja. Na deset tisoč penzionistov dobi manj, kot je potrebno za skromno vsakdanje življenje. Zadnje čase govorijo celo o energetski revščini, saj si ne morejo privoščiti niti kurjave. Tragične so možnosti za oskrbo starostnikov v domovih. Na eni strani jih je premalo, na drugi so tako dragi, da jih številni ne morejo plačati. Ne tako malo posameznikov išče možnost preživetja zadnjih let na Hrvaškem in celo v Srbiji! Daleč od bližnjih, daleč od domače besede!

Dobra država sloni na zadovoljnih državljanih

Vzrok za take razmere so nizke plače v komunizmu in nizka odmera višine pokojnine, ki upošteva več desetletno povprečje plač. Zato problem ni rešljiv obračunsko, ampak le vsebinsko, v upoštevanju resničnih okoliščin za tako stanje.

Še huje je z zdravstvom. Čakalne vrste za obisk specialistov ali zdravniške usluge, o zobozdravstvenih ne smemo niti razmišljati, so tako dolge, da jih mnogi ne dočakajo. Država je vložila v zdravstvo na desetine milijonov evrov za skrajševanje vrst, pa se te samo podaljšujejo. In to v časih, ko naj bi šlo Sloveniji ekonomsko dobro, kot že dolgo ne. Nekateri vidijo rešitev v privatizaciji zdravstva, kajti državna organizacija očitno ni sposobna uvesti reda. Ni skrivnost, da je tako zato, ker so bili ali so še na čelu bolnišnic nekdanji iz državne tajne policije ali z njimi povezane osebe. Dobave zdravil in medicinske opreme bolnicam so najbolj uspešni načini za bogatenje!

Kje je rešitev? Ko bodo politiki doumeli, da dobra država sloni na zadovoljnih in ne zaradi vprašljivega jutri prestrašenih državljanih! Trenutno mislijo, da je za to, da so oni in njihovi na oblasti.

vir: Naša luč 2020/1, str. 10