Ali sploh vemo, kaj ponuja Strokovna skupina pod vodstvom prof. dr. Duhovnika? (FOTO)

Izteka se referendumska kampanja, v kateri se ne moremo znebiti občutka, da se celotna slovenska vlada, skupaj z vodstvi državnih podjetij in njej sistemsko ali zgolj finančno podrejenimi mediji, ukvarja s prepričevanjem javnosti, da bo z odstopom od izgradnje drugega tira na trasi, kjer bo gradnja tehnično in časovno izjemno zahtevna ter bistveno dražja v primerjavi s predlogi rešitev, ki jih ves čas neuspešno ponujajo vrhunski slovenski tehnični strokovnjaki, prišlo do zakasnitve izgradnje bolj zmogljive železniške povezave med Koprom in Divačo. Poleg tega projektanti DRI namerno zavajajo, da so obravnavali tudi dvotirno progo po obstoječi trasi železniške povezave Koper-Divača, pri tem pa ne priznajo, da gre za rešitev strokovno izredno problematičnega prehoda preko Kraškega roba, ki posega v vodna zajetja celotne Obale in tudi Trsta.

Ali sploh vemo, kaj ponuja Strokovna skupina pod vodstvom prof. dr. Duhovnika?

Primerjavo med vladnim projektom Drugega tira, ki v prvi fazi predvideva izgradnjo enotirne proge, in ponujenim projektom izgradnje dvotirne proge po obstoječi trasi z inovativno rešitvijo prehoda preko Kraškega roba, ki jo je pripravila Strokovna skupina pod vodstvom prof. dr. Duhovnika, prikazuje grafika, ki jo je pripravil Andrej Čufer (vir: http://www.drugitir.si/ in STROKOVNA SKUPINA dr. Duhovnika)

Strokovna skupina pod vodstvom prof. dr. Duhovnika ponuja izgradnjo dvotirne železnice, ki se bo s svojo inovativno rešitvijo izognila strokovno izredno problematičnemu prehodu preko Kraškega roba. Dvotirno progo, ki bo potekala po obstoječi trasi s kratkim predorom 4 km, lahko zgradijo do konca leta 2022. Stroški za tako izvedbo dvotirne železnice so ocenjeni na 800 milijonov.

Kaj pobudniki referenduma še vedno pričakujejo?

Pobudniki referenduma še vedno pričakujemo, da odgovorni na vladi odprejo diskusijo o primerjalnih prednostih med posameznimi variantami, katere rezultat mora biti rešitev, ki bo tehnično in strokovno optimalna ter bo imela podporo strokovnih in političnih krogov ter tako zaupanje v celotni slovenski javnosti. Pobudniki referenduma tudi zahtevamo, da se naš denar uporablja gospodarno in pravično. Ne dovolimo, da vlada Mira Cerarja s predragimi projekti zmanjšuje pokojnine, zdravstveno in socialno varnost ter onemogoča razvoj, s privarčevanim denarjem pa ga bo več ostalo za družine, nova kvalitetna delovna mesta, ceste in šolstvo.