A. Ihan, Siol.net: Vlada nam Mali princ z Lune

Povsem nedostojno je, da nadzornica Luke Koper kot ena najvišjih vladnih zaupnic (skrbnica premoženja v (ob)lasti vlade RS) javno oznani, da so jo njeni vladni delodajalci izsiljevali glede poslovnih odločitev in grozili s fizičnim pregonom nje in njenih najbližjih.

Oba, nadzornica in Cerar, sta v odnosu do Luke Koper namreč ista ekipa, enako kot nekoč Zahovič in Katanec na legendarnem svetovnem nogometnem prvenstvu. Ko sta se takrat v daljni Koreji začela pred kamerami obmetavati s šmarnogorskimi nakupi, se je slovenska nogometna pravljica čez noč razsula v prah.

Ali še imamo demokratično vlado?

Zato se zdaj sprašujem, ali državljani Slovenije sploh še imamo demokratično vlado, kajti to, ali je vlada operativno zmožna urejati državniška opravila, za katera je odgovorna, se že nekaj časa ne sprašujem več. Dovolj mi je pogledati vrste v čakalnicah zdravstvenega sistema, ki je stoodstotno državno podjetje pod stoodstotnim nadzorom vlade.

Zato me v zvezi z Luko Koper sploh ne briga, kdo od vladne ekipe, zadolžene za Luko, ima pri vsem prav, Cerar, Gašperšič, Jazbec, Žnidaršič Kranjčeva. S stališča državljana mi je jasno le, da vlada, ki bi morala obvladovati upravljanje državnih podjetij, ne deluje.

To, kar vidimo na primeru Luke Koper, je očitna anarhija vodenja. Vlada nam Mali princ, ki skuša od daleč, z Lune, ustvarjati vtis, da je vse pod nadzorom, na zemeljskih tleh pa se brez zavor in na nož spopadajo plenilske oligarhije za poslednje ostanke države.

Mafijske metode in izsiljevanja

Pri tem so materialne posledice plenjenja še najmanj usodne, Luke Koper kljub vsemu nihče ne bo mogel odnesti. Zares grozljivo je, da si vladni nameščenci in mandarini javno izrekajo medsebojne obtožbe o komunikaciji na ravni mafijskih metod in izsiljevanj, pa se ne zgodi nikakršna realna institucionalna reakcija – policije, tožilstva, ministra, predsednika vlade.

Takšna nedoumljiva institucionalna neodzivnost je zelo jasno sporočilo nam naivnim državljanom, da so oligarhije, ki se medsebojno mafijsko izsiljujejo, normalna in sprejemljiva realnost zdajšnje slovenske države. Škandalozna javna izjava –ovadba Kranjčeve, ki ni doživela takojšnje policijske akcije – namreč predvsem normalizirala mafijsko izsiljevanje in politične grožnje v družbenem prostoru, za katerega smo naivneži do zdaj verjeli, da ga kljub občasnim deviacijam upravlja demokratično izvoljena volja državljanov. Dobro jutro, naivneži!

Druga, še bolj skrb vzbujajoča dimenzija protivladnega upora vladne nadzornice je propadanje sistema parlamentarne demokracije in njeno nadomeščanje z ulično demokracijo. Le da se je ulična demokracija od časov protibirokratskih revolucij iz ulic preselila v medije, saj se ljudem več ne ljubi fizično premakniti izza računalnikov.

Do upora prave ulice je le še korak

To, kar je storila nadzornica Luke Koper, namreč ni poslovna, ampak povsem politična akcija, ki se namesto z demokratičnimi političnimi mehanizmi (stranke, civilna gibanja) uveljavlja s populizmom ulice, pokrajine, podjetja. Kaj so namreč tiskovne konference z opisi pranja umazanega perila o vodenju podjetja drugega kot politični pamfleti, za intrigiranje in mobilizacijo politične javnosti! Temu so se v skrbi za svoje parlamentarne stolčke priključili celo nekateri pravi parlamentarci, ki se očitno bojijo predčasnih volitev. Do upora prave ulice, ki jo nato vodijo voditelji iz mesa in predvsem krvi z lastnimi interesi v ozadju, je nato le še korak.

Več lahko preberete na siol.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.