Podpisniki peticije za odstop Tajanija sami delajo seznam za svojo lustracijo

Pahor, Šarec in Cerar ne znajo obsoditi in obžalovati zločinov komunizma

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani in predsednik italijanske vlade Matteo Salvini sta na praznovanju dneva spomina, to je bilo februarja letos v Bazovici, s svojimi provokativnimi besedami razburkala javnost. Menim, da je potrebno razlikovati med besedami, ki so dvoumne in sporne; med tem, kar sta povedala prav, in opozoriti tudi nato, kar sta zamolčala. Isti kriterij naj velja tudi za tiste, ki zaradi njunih izrečenih besed protestirajo!

Čestitam g. Borutu Pahorju, g. Marjanu Šarcu, g. Miru Cerarju, slovenskim poslancem in vsem, ki so zahtevali od Tajanija pojasnilo in opravičilo. Prav je tako.

Na Tajanijeve in Salvinijeve izjave lahko gledamo tudi s hudomušnega in pozitivnega vidika. Menim, da so njune izjave koristne z več vidikov: koristile bodo nabiranju političnih točk Lige v Italiji, pa tudi nabiranju političnih točk vseh, ki so ostro reagirali na njuni izjavi; spodbujajo nas k razmisleku o sedanjih mednarodnih odnosih.

Italijane je potrebno vedno znova spominjati na zločine fašizma na Primorskem, na Rab, na Gonars, na koprske fašistične zapore .:. Ali italijanska državniki, ki tako radi omenjajo zločine komunizma in nacizma, priznavajo in obžalujejo tudi zločine fašizma?

Podpišem zelo jasno izjavo Tajanija: »Vse oblike totalitarizmov zaslužijo odločno obsodbo; žrtve fašizma, nacizma in komunizma je potrebno obravnavati z enakim spoštovanjem.« Prav tako s tem, da protestiram, da je izpustil fašizem, podpišem Salvinijeve besede o nedolžnih otrocih, ki so mučenci, bodisi da so umrli v nacističnih taboriščih, bodisi da so jih komunisti vrgli v fojbe. Storilci pa so v vseh teh primerih zločinci.

Pri Pahorju, Šarcu in Cerarju me moti, da ne znajo povedati, v čem se s Tajanijem in Salvinijem strinjajo; da ne zmorejo dovolj jasno, odločno in nepreklicno obsoditi in obžalovati zločinov komunizma ter se distancirati od početja komunistične Jugoslavije. Slovenija bi morala ravnati kot demokratična in pravna država! Mar nekateri med nami še vedno sanjajo, da smo v SFRJ? Slovenija, zbudi se!

Borut Pahor, sklep Vaše vlade iz leta 2009 še ni realiziran

Izjava Boruta Pahorja je zelo lepa: »Evropa je zasnovana na spravi, medsebojnem spoštovanju in upoštevanju.« Se te zasnove držimo? Opažam veliko znamenj, ki potrjujejo ravno nasprotno. Primer: Pahor ve za Socerbsko jamo za Vrhom, v katero so pripadniki Ozne in Knoja v maju in prvi polovici junija leta 1945 metali svoje žrtve, ki so jih zasuli s približno 100 m3 pokvarjenih salam. Minilo je skoraj io let od sklepa Vlade RS (št. 13101-1/2009; 30.07.2009), a se doslej še ni nič uredilo! Kje je naše spoštovanje do žrtev in ekološka ozaveščenost?

V bližini te jame je Jama sv. Socerba, v kateri je edina podzemna cerkev v Sloveniji. Kje je spoštovanje in upoštevanje kristjanov, ki so nekoč romali na ta zanje sveti kraj iz Trsta, Kopra, Istre, Čičarije, Brkinov in Krasa, da Vlada RS in tisti, ki z jamo upravljajo, prav v tej jami, čeprav je v Sloveniji na tisoče drugih jam, dajejo dovoljenje za nekrščanske obrede?

So Matjaž Nemec, Matjaž Han, Igor Šoltes, Milan Kučan in drugi podpisniki peticije za odstop Tajanija obžalovali in se distancirali od zločinov svojih dedkov, očetov in vzornikov?

Iz besed evropskega poslanca – Kardeljevega vnuka Igorja Šoltesa je mogoče razumeti, da celo opravičuje fojbe, kar v EU nikakor ne bi smelo biti sprejemljivo! Tudi od njega bi moral nekdo zahtevati pojasnilo in opravičilo! Je etično, da je peticijo proti Tajaniju podpisal g. Milan Kučan, ki je sam zavzemal visoke funkcije v totalitarnem sistemu in sodeloval pri kršenju človekovih pravic? Kako lepo: podpisniki peticije sami delajo seznam za svojo lustracijo. Bo, kdor bo ta seznam objavil, sodno preganjan? Na poseben način sem Tajaniju in Salviniju hvaležen, saj razprave ob njunih izjavah pomagajo tudi pri dokončnem obračunu s komunizmom v Sloveniji.

Objavljeno tudi v tedniku Družina.