Ministra Gantar in Cigler Kralj: Vlada ni sestavljala seznamov smrti

Ministra Gantar in Cigler Kralj: Vlada ni sestavljala seznamov smrti

TV Slovenija je v četrtkovi Tarči (4. 6. 2020) ponovno želela oblatiti aktualno oblast. Sproducirali so “afero” o obrazcih v slovenskih domovih za starejše, katerim naj bi se odreklo zdravljenje v bolnišnicah zaradi okužbe z novim koronavirusom. Vladi očitajo, da naj bi sestavljala tako imenovanih seznamov smrti.

Na TV Slovenija so javnosti zamolčali dejstvo, da obrazci služijo oceni zdravstvenega stanja oskrbovanca v domu. Glede na to, da se zdravniki v domu menjajo, je takšna ocena v pomoč zdravniku, ko se bo nekoč odločal, kako bolnika, ki se mu je zdravstveno stanje poslabšalo ali se je celo okužil, zdraviti, je omenjene obrazce v oddaji predstavil minister Gantar. Ocena oskrbovanca doma pa vnaprej ne odloča, kakšno bo njegovo zdravljenje, če zboli. Odločitev je vedno zdravnikova, je večkrat poudaril zdravstveni minister.

Več kot očitno je, da so na TV Slovenija to želeli zamolčati, saj so želeli s pomočjo nekdanjega zdravstvenega ministra Dušana Kebra, ki sicer velja za vnetega zagovornika evtanazije, prikazati, kako naj bi bila vlada kriva za smrti starostnikov. Žal voditeljica tokrat ni zadovoljila pričakovanj svojih naročnikov, Keber pa je bila njena slaba izbira, ko se je odločala o gostih oddaje, ki bi morali brez sence dvoma potrditi domnevo o obstoju seznamov za smrt.

Blaž Mrevlje: “Politikantsko nabijanje žaljivo za medicinsko osebje in nepietetno do starostnikov”

Priznani kardiolog dr. Blaž Mrevlje je že pred oddajo dal vedeti, da tukaj ne gre za nikakršno sestavljanje smrtonosnih seznamov. Zapisal je:

Tako politikantsko nabijanje je zavržno in primitivno ter žaljivo za medicinsko osebje v bolnišnicah, zdravstvenih domovih in domovih za starejše, kakor tudi nepietetno do starostnikov/bolnikov, ki so predmet tako pritlehnega nabiranja političnih točk.”

Minister za zdravje Tomaž Gantar pa je v odzivu na neutemeljene obtožbe zagotovil, da na ministrstvu za zdravje niso sestavljali nobenih seznamov smrti. “Krivično pa je, imam tak občutek, da nekdo to dela v politične namene.”

Minister Gantar: “Obrazec bi moral biti v vsakem zdravniškem kartonu oskrbovanca.

V oddaji Tarča je minister Gantar vnovič poudaril, da obrazca, ki je dostopen na uradni strani ministrstva za zdravje, nikakor ni mogoče označevati kot seznama smrti.

“Obrazec je pripravila koordinatorka Republike Slovenije za paliativo, po ministrovem mnenju pa bi moral biti v vsakem zdravniškem kartonu oskrbovanca. Vsebuje podatke o oskrbovancu v optimalnem stanju, ki so uporabni, če do akutno obolelega pride zdravnik, s tem dobi nujne podatke in sprejme odločitev.” 

Pri tem je minister poudarjal, da bi morali biti v skladu z njihovimi navodili o zdravljenju starostnikov obveščeni tudi njihovi svojci, zato je izpostavil, da bodo preverili, če so koordinatorji to upoštevali.

Janez Cigler Kralj: “Tu ni bilo govora o nobenih seznamih”

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj  je prav tako dal vedeti, da sta z ministrom Gantarjem ves čas skrbela, da je komunikacija med zdravstvenim in socialnim delom oskrbe potekala nemoteno. Bil je odgovoren predvsem za to, da so priporočila in navodila medicinske stroke kar najbolje upoštevali in izvajali. “Tu ni bilo govora, kot je že minister Gantar povedal, o nobenih seznamih,” je zatrdil.

Gantar je med drugim  izpostavil dejstvo, da je letos v domovih za ostarele umrlo manj ljudi kot lani. “Od skoraj 19 tisoč oskrbovancev jih je bilo okuženih 1,7 odstotka, in od tega je umrlo 0,5 odstotka tistih, ki so imeli okužbo z novim koronavirusom.” Pri tem pa je še poudaril, da ni nujno, da so vsi umrli zaradi Covida-19, ampak morda s Covidom.

Keber v Tarči zlil svoj gnev, krivdo pa zvalil na politiko

Dušan Keber v Tarči zlil svoj gnev, krivdo pa zvalil na politiko

Kot že v aferi maske, tudi tokrat celotna zgodba zgrajena na mnenju posameznika iz bazena vladi sovražne levice. Tokrat so v areno poslali Dušana Kebra, ki je med drugim izjavil:

“Če bi to (tako imenovani seznami) bila zgolj napaka, bi jo priznali in danes rekli, da gre za tragično zmoto. Ker pa je to odločitev na ravni ministrstva, na ravni politike, ker na koncu politika vedno odloča, stroka pa daje mišljenje, je to grozljivo. To je nestrokovno, nezakonito in neetično.” Ob tem je zatrdil, da nima časa pojasnjevati vsebine zakonov. “Ni res, da imajo starejši, ki obolijo za Covidom-19, enake možnosti kot mlajši, ker so desetkrat bolj ogroženi, ker desetkrat prej umrejo, jim pripada več pravic. Iz tega izhaja, da je WHO že sredi marca priporočil, naj se vsi oboleli starejši zdravijo v bolnišnicah.”

Nekdanji zdravstveni minister je svoje prepričanje o krivdi aktualne oblasti za smrti v treh domovih za starejše utemelji s primerom luksuzne križarke, zasidrani v Jokohami:

“Imamo 81 odstotkov vseh ljudi, ki so umrli zaradi covida, ki spadajo v kategorijo starejših. Predstavljajte si, da bi bili ti domovi kot tiste izolirane ladje na Japonskem in v pristaniščih v Ameriki, kjer so se starejši ljudje množično okuževali, dokler jih niso razselili. Mi smo imeli v Sloveniji 102 ladji izolirani od okolja, pri čemer niso bile luksuzne z opremo in kadri …” 

Minister Gantar: “Zdravnik nikoli ne posluša politika, kako naj zdravi!”

Minister Gantar, ki je tudi zdravnik, je na očitke Kebra, da sta politika in stroka želeli, da se sistematično zmanjša pritisk na bolnišnice z zadrževanjem oskrbovancev v domovih, odgovoril, da ni politika, ki bi lahko prepričal zdravnika, ki zdravi pacienta, naj odloča na podlagi njegovega navodila, ali naj nekoga hospitalizira ali ne. “Odločitev je vedno na strani tistega, ki prevzema odgovornost, zdravnik pa je v tem primeru kazensko odgovoren,” je  povedal Gantar, Kebrove očitke, da so bile bolnišnice napol prazne, pa je zavrnil. Pojasnil je, da je bilo stanje tako na račun reorganizacije zdravstvenega sistema, kar je bila posledica priprav na morebitni italijanski in španski scenarij. “Podatek o prazni postelji ni ključen, je izpostavil Gantar. “Pomemben je zgolj podatek, ali je bila medicinska indikacija za sprejem.”

Zdravnik Muževič prepričan, da obrazec ni problematičen

Da obrazec sam po sebi nikakor ni problematičen je v Tarči jasno povedal zdravnik Igor Muževič. Izpolnjevanje obrazca, ker je v samem naslovu napisano, da gre za paliativni načrt, kar pa to ni bil. Paliativni načrt je namreč po njegovih besedah nemogoče pripraviti tako hitro, ampak v enem ali dveh letih. Dal je vedeti, da v kar 31 domovih od 33 v osrednjeslovenski regiji niso izpolnjevali obrazcev iz tega razloga. Ko so povprašali za dodatna pojasnila, so ugotovili, da je šlo za nesporazum.

“Lahko povem, da tisti, ki so to delali, niso delali paliativnih načrtov. Vse, kar je bilo v kartoteki, so samo dali na list papirja, da bi morebitni dežurni zdravnik lahko dobil približno sliko, za kakšnega bolnika gre. Tako sem tudi dobil korespondenco, ko so bile nejasnosti in zdravniki niso razumeli teh navodil. In od avtorice so dobili pojasnilo, da ne gre za paliativne načrte, ampak da je treba vsako tako zadevo nujno skomunicirati z zdravnikom in s svojci.”

Muženič, ki je zdravnik v domu starostnikov v Kamniku, je poudaril, da je obrazec sam po sebi ni problematičen. Izpostavil pa potrebo po izvedbi strokovnega nadzora, da se ugotovi, ali so bili o tem seznanjeni sorodniki starostnikov.

Strokovnjakom medicinske in socialnovarstvene stroke se godi velika krivica

Ministra Gantar in Cigler Kralja sta večkrat poudarila, da ju pri teh razpravah, ki jih spodbuja del politike preko TV Slovenije, močno skrbi da bodo ekipe zelo težko prepričali v sodelovanje na enak način pri morebitnem drugem valu epidemije. Izrazila sta zaupanje vsem strokovnim ekipam, ki so dale vse od sebe. Minister Gantar je še posebej izpostavil naslednje:

“Strokovnjakom se godi velika krivica. Poznam svoje kolege zdravnike, in vem, da ni politike, ki bi prepričala zdravnika, da odloči ali bo nekdo šel v bolnišnico ali ne. Medicinska indikacija je namreč tista, ki je odločilna za to ali bo nekdo šel v bolnišnico.” 

Zdravnik Muževič: “Slovenija je pod črto dobro prišla skozi to krizo.”

Samo pošiljanje v bolnišnico pri nekomu, ki mu ne bi pomagala bolnišnična oskrba, bi lahko prineslo težave v sami bolnišnici. “Tudi tam lahko prihaja do težav. Če se pogovarjamo o kakršnih koli resničnih listah za odpis, jih imamo že par desetletij v Sloveniji, namreč najbolj ranljive in krhke skupine starostnikov, imajo toliko premalo časa,” je prepričan Muževič. Normativi so namreč po njegovih besedah takšni, da jih celostno ne moremo obravnavati, bodisi doma, bodisi v skupnosti socialnih zavodov. “Zakaj je Avstrija tako uspešna? Saj ste slišali, imajo čisto drugi standard. Bolj so ločeni, več kadra imajo in kljub temu, da je prišlo do vnosa virusa, so širjenje lahko zajezili. Slovenija je pod črto dobro prišla skozi to krizo. Saj v prvem valu je bilo tako in samo upamo lahko, da ne bo prišlo do ponovitve.”

Minister Cigler Kralj ostal brez zaključne besede

Kot lahko vidimo na RTV Slovenija vedno znova pozabljajo, da je Šarčeva vlada tista, ki je omogočila vnos virusa v domove za ostarele. Glede na to, da je bila nova vlada primorana praktično čez noč pričeti s sprejemanjem ukrepov za zajezitev virusa, zdravstveno osebje, pa se je bilo primorano z virusom boriti v prvih bojnih linijah, je naravnost neokusno, da si drznejo dvomiti v delo tistih, ki so delali vse kar je v njihovi moči in so se pri svojem delu opirali na stroko. Očitno pa je v prvem planu lansiranje afer, torej delanje zgodb, kjer jih ni.

Ne smemo se čuditi, da se je na socialnih omrežjih pojavilo veliko število kritik na račun oddaje. Ministra Cigler Kralj in Gantar ter zdravnik Muževič so jasno povedali, da gre za laži. Poleg tega pa je bilo očitno videti, kako je voditeljica tudi tokrat imela različne pristope do gosotov. Ves čas je vseskozi prekinjala ministra Gantarja, Keber pa je lahko govoril tudi o stvareh, za katere sploh ni bil povprašan. Minister Cigler Kralj pa sploh ni dobil zaključne besede, kar pa je neolikano in seveda tudi neprofesionalno.