Kako naj verjamem predstavnikom vlade, da ne vedo nič o dogajanju v policiji?

Predsednica državnega zbora, dr. Urška Klakočar Zupančič, v Tarči, 8. decembra, med drugim pove ali zaukaže, da “morajo” mediji – namesto politikov – umiriti afero v zvezi s policijo. Mar ni to politični pritisk z vrha vladajoče politike na neodvisne medije?

Predsednica dr. Urška Klakočar Zupančič, pravnica in bivša sodnica, ni problematizirala, da je bil narejen seznam 76 višje rangiranih policistov, ki so v času Janševa vlade delovali “nezakonito zoper miroljubne protestnike“. Policisti so porabljali nepotrebne ukrepe, vodni top in celo zaplinjevali nedolžne ljudi. Notranja ministrica, mag. Tatjana Bobnar, oz. vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije, mag. Boštjan Lindav, sta pred kamerami zatrdila, da so bile vse premestitve narejene skladno z notranjimi predpisi in ustrezno delovnopravni zakonodaji.

Predsednica DZ  se je strinjala z njima. Na pripombe predsednika NSi, mag. Mateja Tonina, je še poudarila, da je potrebno premeščene policiste in tiste politike v prejšnji vladi, ki so počeli neustavne in nezakonite reči, poklicati na sodišče, ki je edino pristojno, da razsodi o njihovem sumu kaznivega dejanja, o njihovi krivdi in jih temu ustrezno obsodi ali oprosti.  Ali ni to kršitev najmanj delovno pravne zakonodaje, ko so policiste, osumljene kaznivega dejanja, enostavno premestili in jih kaznovali, ne da bi bil sum storitve kaznivega dejanja poprej dokazan na sodišču?

Vse do konca oddaje se ni nihče vprašal, kaj pa je počelo državno tožilstvo, ki spada pod ministrico za pravosodje. Predsednica je večkrat opozorila voditeljico in vse prisotne, naj uporabljajo prave besede, saj gre za resne zadeve! Sama pa je v kritiki Janševe vlade trdila, da je ta delovala nezakonito in uporabila besede “zaplinjevali so ljudi“, kar so počeli nacisti v taboriščih. Poslanec levice, dr. Matej Tašnovec Vatovec, je pritrdil predsednici. To kaže na globoko nepoznavanje zgodovine in zavajanje državljanov. Na vprašanje voditeljice, kako je mogoče, da vlada sploh ni zaznala, da se v policiji nekaj dogaja, so predstavniki aktualne vlade zatrjevali, da o zadevi niso vedeli nič, dokler premier dr. Golob ni prejel pisma mag. Boštjana Lindava, vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije.

Pri tem je Minister za gospodarstvo, Matjaž Han iz SD, najbolj zatrjeval, da o tej zadevi ni prej nič vedel, enako je potrdila tudi ministrica za pravosodje, dr. Dominika Švarc Pipan iz SD, pod resor katere spada tudi državno tožilstvo. Kako potem sploh deluje vlada, če ne ve nič o dogajanju v policiji? V vladi sta tako ministrica za notranje zadeve, pod katero spada policija, kot tudi ministrstvo za pravosodje, ki vključuje tožilstvo, eno najbolj pomembnih organov pregona za zaščito državljanov oz. države.

Nenavadno je, da tudi tožilstvo ni zaznalo suma storitve kaznivega dejanja v policiji in še vedno molči o tej zadevi. Menim, da je to lahko usoden pojav v pravni državi. Nepojmljivo je, da lahko premier dr. Robert Golob kar sam poskrbi za svoje zavarovanje, celo z ljudmi, ki so evidentno v koliziji s pravno državo, a so plačani v breme proračuna. Varovanje premiera je v demokratični državi naloga vojske in policije države, ne pa, da premier sam najame zunanjo “ekipo“. Mar dr. Golob res ne zaupa organom države, ki jo on vodi? Narod, ki je zaupal oblast dr. Golobu in SVOBODI, pa molči in si zatiska oči in ušesa? Podobno počne tudi predsednica države, dr. Nataša Pirc Musar, ki se distancira od tega problema države.1 komentar

  1. Narod na vsak način hoče nazaj prejšnji režim. Večinsko voli tiste, ki so idejno na strani propadlega režima.
    Naj se narod spomni, da s Slovenijo ne bo tako, kot je bilo z Jugoslavijo. Ta država je propadla zaradi nesposobnosti (ekstremnih) levičarjev. Hočemo, da na isti način propade Slovenija?

Comments are closed.