Zatohlost, ime ti je Kučan

dr. Blaž Vodopivec (Foto: Bojan Mijatovič / Demokracija)

Prosim medije, naj ga v imenu politične higiene končno nehajo vlačiti v udarne termine.

Otroci so res kreativni. Med prazniki smo bili v Moravcih. V bazen z nefiltrirano termalno vodo je ena mami prinesla svojega navitega štiriletnika. “Mami, to tok smrdi.” “Ne, samo tak vonj ima.” “A vonj po smrdenju?”

Neprecenljivo. Medvprašanje. Če bi vam pedofil začel nekaj razlagati o vzgoji otrok, kako bi se počutili? Zbudil bi vam en tak nagonski odpor. Ne glede na to, kako modro bi govoril.

Enak odpor čutim, ko Kučan razlaga, da je Pahor s svojo zmuzljivostjo sokrivec za zatohlost naše politike. Z vsem spoštovanjem do bivšega predsednika, njegovega prispevka k gradnji države in njegovih (najbrž) dobrih namenov, ampak:

Kučan je glavni arhitekt zatohlosti našega političnega in družbenega prostora. Sistema, kjer politika pomeni vse, kjer se je treba za vsak položaj, vpliv, priložnost ali projekt politično mrežiti, kjer mora biti vse “naše” in vse povezano in vse zmenjeno. V veliki meri povezano z nekimi dednimi strukturami iz prejšnjega režima.  Kjer ne velja več noben argument, vsebina ali program, ampak zgolj še plemena.

Kučan je zatohlost na dveh nogah. Prosim medije, naj ga v imenu politične higiene končno nehajo vlačiti v udarne termine in na udarne strani. Ne rabimo več. Vonj po smrdenju.

Vir: Zavod Prstan