Vsak pretekli čas je enako pomemben! (VIDEO)

https://www.facebook.com/KrozekAntonGregorcic/ in http://www.noviglas.eu)

V četrtek, 20. julija 2017, je bil v Gorici gost Srečanja pod lipami zgodovinar, univerzitetni profesor, nekdanji minister za kulturo in poznavalec dinamik slovenske družbe prof. dr. Vasko Simoniti. Večer, ki sta ga priredila Kulturni center Lojze Bratuž in Krožek Anton Gregorčič v sodelovanju z ljubljanskim Študijskim centrom za narodno spravo, je vodil zgodovinar dr. Renato Podbersič ml., ki je v uvodu predstavil gosta.

Vasko Simoniti se je rodil v Ljubljani. Oče je bil priznani skladatelj in dirigent Rado Simoniti. Študiral je zgodovino in se takoj po diplomi odločil za pedagoški poklic ter prehodil vse stopnje, ki so potrebne za profesorja. Bil je dolgoletni univerzitetni profesor zgodovine za novi vek, t. j. obdobje med 16. in 18. stoletjem. O tem obdobju ni le predaval, ampak tudi veliko napisal. Vredna omembe je knjiga o turških upadih Turki so v deželi že, ki je izšla leta 1990.

Številno publiko v toplem poletnem večeru nagovoril dr. Vasko Simoniti, ki je najprej razkril izvor svojega priimka in rodu. Simoniti je družina, ki izvira iz Furlanije, in sicer iz Šenčurja pri Čedadu. Sredi 18. stoletja, ko se je začrtala meja med Beneško republiko in Avstrijo, sta se brata Simoniti preselila na Goriško. Dedek po mamini strani je bil iz Pevme, babica pa iz Solkana »tako, da sem pravzaprav stoprocentni Primorec«, je povedal Simoniti.

V nadaljevanju je profesor obrazložil, zakaj se je odločil za preučevanje obdobja med 16. in 18. stoletjem oz. Balkana in turških upadov:

»Za zgodovinarja je vsak pretekli čas enako pomemben. Pravzaprav se v vsakem obdobju zgodovine dogajajo podobne stvari s političnega vidika. Jaz sem izbral ta čas, ker so me posebno zanimali migracije in balkanski prostor. Na Balkanu so in so vedno bili narodi z različno kulturo in zgodovino. Znotraj je prišlo do velikih premikov, spopadov in trpljenja. Sredina Balkana je bila nevralgična točka že v času rimskega imperija. Ko se veliki imperiji rojevajo, rastejo in umirajo, z njimi diha tudi ta prostor. In je še danes tako. V Bosni se lahko začne vojna vsak trenutek, zato imajo Američani in Evropska unija svoje postojanke na Balkanu«

Še več o pogovoru dr. Podberšiča z dr. Simonitijem na Poletnem večeru pod lipami, ki sta ga priredila Kulturni center Lojze Bratuž in Krožek Anton Gregorčič, lahko poslušamo na posnetku celotnega dogodka.