Večer (foto): Spomenik miru za padle vojake druge svetovne vojne

Na pobreškem pokopališču v Mariboru so pred dnevi slovesno odkrili spomenik miru in table z imeni padlih vojakov, ki so življenje izgubili v času 2. svetovne vojne. Slovesnosti ob zaključku mednarodnega projekta so se udeležili veleposlaniki in diplomati ter predstavniki političnega življenja, zbrane pa je nagovorila obrambna ministrica Ljubica Jelušič.

Jelušičeva je v nagovoru med drugim povedala, da so predhodnice miru, ki ga živimo, vselej vojne, v teh pa so tako sovražniki kot žrtve. “Vojne so običajno borbe političnih idej in ideologij, v katerih pa ni videti posamičnega obraza vsakega vojaka, ki za te velike ideje žrtvuje svoje življenje,” je dejala ministrica za obrambo.

Kot je še dodala, je zato čas, ne le da spoznamo, kdo so bili ti vojaki, pač pa, da se tudi zavemo, da so bili del velike evropske in svetovne generacije, ki je umrla v drugi svetovni vojni. Zato moramo, če želimo tudi samo hoditi mirno pot naprej, prižgati svečko v spomin vsem, ki so padli na kateri koli strani v tej vojni, je še poudarila Jelušičeva.

/ … /

Tudi ameriški veleposlanik Joseph A. Mussomeli je ob robu slovesnosti poudaril pomembnost trenutka in odlično idejo za poklon vsem žrtvam druge svetovne vojne, ne glede na to iz katere države prihajajo. “To je hkrati dober primer za Bosno in Hercegovino ali Srbijo, pa tudi za Slovenijo samo, saj govori o tem, da se je potrebno pokloniti vsem žrtvam vojne, ne glede na to ali prihajajo z levice ali desnice,” je dejal Mussomeli, zato je dogodek označil kot velik korak naprej za Slovenijo, regijo ter ves svet.

Več: Večer