Vabilo: Vloga umetnosti v spravnem procesu

plakat_spomenik(2)Posvet o vlogi umetnosti v spravnem procesu v Kazini na Kongresnem trgu v Ljubljani, 27. januarja 2014, 16.00–20.30

Razčiščevanje nasilnih in travmatičnih konfliktov iz naše polpretekle zgodovine ter sprava je v zadnjih nekaj tednih zopet postala zelo aktualna tema. Javne razprave o nezakonitih pobojih v nekdanji državi in prispevki o tem, kako priti do sprave, se vrstijo v političnih krogih in medijih. V tem razgretem ozračju Socialna akademija v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije prireja posvet, s katerim želimo prispevati k demokratičnemu in strpnemu dialogu o teh občutljivih vprašanjih.

Posvet, na katerem bodo sodelovali strokovnjaki s področja zgodovine, sociologije, filozofije in arhitekture, bo skušal podati odgovore na to, kako si različni akterji spravnega procesa v Sloveniji predstavljajo spravo in kakšno vlogo ima umetnost pri njenem doseganju. Kot primer bomo obravnavali načrtovani spomenik žrtvam vsem vojn, ki naj bi stal poleg Kazine, in druga spravna obeležja v državi.

Prvi sklop posveta je namenjen razpravi o zgodovinskih in politično-filozofskih vidikih spravnega procesa. Kot uvodni strokovni govorci bodo sodelovali sociologinja dr. Spomenka Hribar, zgodovinar prof. ddr. Igor Grdina in filozof prof. dr. Lenart Škof. V drugem sklopu pa bodo arhitekt Aleksander Ostan, med drugim predsednik ocenjevalne komisije natečaja za spomenik žrtvam vseh vojn, in doc. dr. Leon Debevec ter etnolog in sociolog Silvester Gaberšček podali spodbude za razpravo o umetniško-arhitekturnih in kulturnosocioloških vidikih spravnega procesa. V okviru obeh sklopov bodo imeli udeleženci posveta priložnost razpravljati s strokovnjaki in odločevalci v več manjših moderiranih omizjih. Prav tako si bodo lahko ogledali vse nagrajene predloge rešitev z javnega natečaja za predvideni spomenik ob stavbi Kazine.

Podrobnejši program posveta je na voljo na spodnji povezavi, kjer se je možno prijaviti na posvet.

Sodelovanje na posvetu sta potrdila svetovalec predsednika republike dr. Boštjan Žekš in podžupan Ljubljane prof. Janez Koželj.

Več: Socialna akademija