Umetnica, ki v umetnosti ne vidi nobene praktične koristi

Tako pravi sama umetnica, pisateljica in pesnica Svetlana Makarovič in vztraja, da naj ji “Svoboda” vrne njej podeljeno nagrado, ki jo je ob podelitvi iz protesta zavrnila. Kar dokazuje, da pri nas ni jasno, kaj je “kulturno”?

V Sloveniji je etično sprejemljivo, da človek, ki je celo življenje bil vzor dobrote ali je velik umetnik, nenadoma nekoga ubije. Njegovo okolje to ne moti in ne zanima, občuduje le njegovo umetnost, vse drugo pa je postranska zadeva. Umetnik ostane zaželen umetnik, ki človeštvu vendar nudi umetniški užitek, udobje in zabavo, kar je v etično otopeli družbi pomembnejše kot sankcionirati storjeno kaznivo dejanje, celo umor. V etično zreli družbi, ki ima razvito pravno državo, je vsak, ki naredi kaznivo dejanje, kaj šele umor, obsojen za umor in gre v zapor! Svetlana lahko še tako lepo piše za otroke, a vsi otroci in odrasli, ki berejo te njene knjige, zagotovo Svetlani niso dali opravičila, da lahko propagira moralo, da je “sovražiti RKC je dolžnost”, a to za njo ni sovraštvo.

Spoštuje samo svoje mnenje, ki ga ne spreminja, drugačno mnenje jo ne briga. Nima ne empatije in ne odgovornosti, ko ponižuje sodržavljane, ki so drugačnega mnenja in je mnoge zelo prizadela, ker pravna država nič ne ukrepa in ostaja kot pravilo, da je sovražiti dolžnost. Ta izjava je poguba za demokracijo in državo, nevarna za mir naroda, ker smo vsi lahko različnega mišljenja in večina spoštuje v sobivanje različnih ljudi. Umetnica Svetlana Makarovič pa nas s svojim pozivom, da je “sovražiti dolžnost”, uvršča med barbare. Njeno pravilo ni zapisano v nobeni ustavi, ker se ve, da sovraštvo lahko uniči človeštvo. Kot da se to pri nas še ne ve? Svetlana Makarovič je jeseni 2016 rekla tudi: »Nobene sprave ne more biti. Kakšna sprava, kaj ni vse jasno? Saj jih ne pobijamo. Stvar je urejena. Saj tudi vsi partizani nimajo groba. Naj zdaj mi plačujemo za izkopavanje kosti in analize DNK, ki bodo dokazovale, kdo je bil fašist, kdo komunist, kdo je bil ustaš in kdo je bil kar nekdo? Saj imajo spomenike, maše, shode na Rovtah, domobranske pesmi, kdo pa jim kaj hoče? Naj izkopavajo in pokopavajo svoje na svoje stroške, če ne vedo, kje naj prižgejo svečo. Pravzaprav, če ne vedo, kam bi s svečo, naj si jo nekam vtaknejo.« Ta kruta izjava »cenjene umetnice« Svetlane Makarovič se še vedno citira kot pravilna.

Za mnoge pa je to bolečina na še odprte rane. Pesnica sicer kar sama pravi: »V umetnosti ne vidim nobene praktične koristi. Dragocena je ravno zato, ker je nima. Jaz sem mačka, nimam duše.« Sama pravi, da nima duše, a dobi nagrado. Ta njena brezdušna izjava velja za vse nepokopane Slovence, tudi za partizane, za vse žrtve v drugi svetovni vojni in državljanski vojni, predvsem za njihove povsem nedolžne bližnje sorodnike in prijatelje in zanamce, saj je to žalitev naroda. Menim, da vsak človek želi in ima pravico, da ga po smrti ne vržejo na smetišče, da ga tam ne pojedo mrhovinarji in tako za vedno izgine iz spomina ljudi. Pieteta do vseh umrlih odseva kulturo naroda. Kulturni ljudje to vedo, a brezdušni pač žal ne. V Delu, 24. 01. 2012, preberem: “Sama varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik je za Dnevnik pojasnila, da jo je izjava globoko prizadela. ‘Zame kot osebo in kot varuhinjo človekovih pravic je nesprejemljivo, da je umetnica svoj talent uporabila na tako grob način, ki prizadeva in rani ljudi,'” je dejala Čebašek Travnikova.

Ovadbe ni poslala niti nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Pojasnila je, da je ovadbo zaradi suma sovražnega govora vložila le dvakrat, obakrat je za sum kaznivega dejanja izvedela pri preverjanju sumov zlorabe osebnih podatkov. V primeru Makarovičeve pa ne gre za sum zlorabe osebnih podatkov in tega ne preučuje. Vseeno ga obsoja. Tako je tedaj menila dr. Nataša Pirc Musar, sedanja predsednica države. Kaj prispeva oz. nam omogoča boljšo perspektivo, umetnost ali kultura? V Financah z dne 25. 05. 2012 berem: “Družbeni angažma Svetlane Makarovič se napaja iz sovraštva in zlobe, ker to v Sloveniji pač uspeva.” Kitajski pregovor pravi: “Končni namen znanosti je resnica, končni namen umetnosti je užitek!” Kaj bomo izbrali?