Umetna inteligenca nas s predalčkanjem razdvaja in polarizira

Umetna inteligenca med drugim tudi pomaga pri razdvajanu in polarizaciji družb in celotnih držav. Ker je z njeno pomočjo možno spremljati komunikacije na družbenih omrežjih, se vse udeležence profilira na različne načine. Najbolj seveda glede zanimanj in preferenc, ki vplivajo na nakupovalne navade, vendar pa tudi veliko širše in globlje. S spremljanjem VSAKEGA povpraševanja, nakupa, ogleda, nalaganja, klika, branja, všečka, komentarja … nas vse lahko »popredalčkajo« tudi po tem, ali smo bolj konzervativni ali liberalni, desni ali levi, hetero ali homo, retro ali woke, pro life ali free choice… Ker se bodo sčasoma ogromne datoteke s tako občutljivimi (in veliko vrednimi!) podatki o nas kljub nekaterim zaščitam in omejitvam razširile in razpršile, bomo (smo!) vse bolj deležni individualne obravnave tudi glede na videz čisto nedolžnih informacij.

Če ste po naravi bolj umirjene in nazadnjaške vrste, boste vse pogosteje na Facebooku dobivali prispevke, ki opozarjajo na nevarnosti permisivne vzgoje, pomembnost družine, demografske probleme, propadanje kulturne dediščine itd. Če pa ste po naravi napredni svobodnjak, se bodo na vašem zaslonu večkrat znašle novice o zatiranju domorodcev, ogrevanju ozračja zaradi kapitalističnega pohlepa, spolnih zlorab v Cerkvi, ženskih kvotah itd. Vse to se seveda dogaja že sedaj, pri čemer je včasih dodana še opomba »Suggested for you«, ponavadi pa niti to.

foto: zajem fotografije FB profila Antona Tomažiča

 

Ni čudno, da smo nad dobljenimi prispevki vse pogosteje navdušeni in jih še sami delimo, seveda znotraj našega kroga (mehurčka)! Ali je potem čudno, da smo vedno bolj prepričani o »svojih« stališčih in vrednotah ter o zmotah »njihovih«? Ali je potem čudno, da je vsebinskih dialogov vse manj in da si v pomanjkanju argumentov »ad rem« vse pogosteje pomagamo z argumenti »ad personam« ter celo z žaljivkami in izključevanjem?