Udeleženci 90. generalnega zasedanja Evropske zveze katoliških šol zaskrbljeni zaradi namere po spremembi ustave, vezano na financiranje zasebnih osnovnih šol.

Udeleženci 90. generalnega zasedanja Evropske zveze katoliških šol so razpravljali o dveh odprtih tematikah: medverskem in medkulturnem dialogu ter avtonomiji katoliških šol.

V petek in soboto 3. in 4. novembra je v Zavodu sv. Stanislava potekalo 90. generalno zasedanje Evropske zveze katoliških šol (CEEC – Comité Européen d’Enseignement Catholique). Udeleženci srečanja so nadaljevali s svojim delom na dveh odprtih tematikah: medverskem in medkulturnem dialogu ter avtonomiji katoliških šol. Poleg tega so pričeli tudi z razpravo o promociji evropske ideje v katoliških šolah. Ob tem so se predstavniki 21 sodelujočih držav podrobneje seznanili tudi s situacijo v Sloveniji.

Udeležence srečanja je v petek pozdravil msgr. Stanislav Zore, ljubljanski nadškof, ki je v okviru Slovenske škofovske konference tudi odgovoren za delovanje njene Komisije za šolstvo. Izrazil je veselje nad dejstvom, da se organizacija za svoje jubilejno 90. srečanje prvič sestaja prav v Ljubljani. Sodelujoče je spodbudil k pogumnemu iskanju rešitev na izzive današnjega časa, rešitev, ki bodo imele v ospredju skrb za vsakega človeka in njegov celostni razvoj.

Nadškof Zore je v nagovoru poudaril, da je nadvse pomembno, da vzgoja in izobraževanje na splošno, predvsem pa celotno katoliško šolstvo tako v Evropi kot po celem svetu, vedno bolj poudarja, da je poleg poglabljanja človekovega znanja in razumevanja sveta okoli nas, enako in še bolj potrebno oblikovati človekovo srce, da se bo odkritjem v naravi in tehniki znalo čuditi in v njih občudovati genialnost in dobroto Stvarnika.

Tradicionalno so srečanja zveze vedno v določenem segmentu namenjena seznanitvi njenih članov s šolstvom in posebej katoliškim šolstvom v državi gostiteljici. Slovenske specifike so predstavili sodelavci Inštituta za raziskovanje in evalvacijo šolstva, ki deluje v okviru Zavoda sv. Stanislava in koordinira delo Komisije za šolstvo pri SŠK. Udeleženci srečanja so bili v preteklosti že seznanjeni z dogajanjem v zvezi s financiranjem zasebnih osnovnih šol v Sloveniji. Tako so izrazili zanimanje za nedavni razvoj dogodkov ter zaskrbljenost ob prejetih informacijah o pobudi za spremembo ustave.

Generalni sekretar združenja Guy Seldreslagh je povzel razpravo članov ter dejal, da je pomembno, da organizacija na vseh ravneh poskuša promovirati pomen svobode izobraževanja ter obljubil, da bo CEEC tudi vnaprej pozorno spremljal razvoj dogodkov ter podpiral prizadevanja slovenskih katoliških šol tudi preko svoji stalnih predstavništev pri Organizaciji združenih narodov in pri Svetu Evrope, kjer sodeluje preko svetovne organizacije katoliških šol, katere regijski del predstavlja.

Po pregledu opravljenega dela, primerjavi različnih praks, ki se jih katoliške šole lotevajo v soočanju z vprašanji medkulturnega in medverskega dialoga ter sintezi različnih situacij glede avtonomije katoliškega šolstva v Evropi, so udeleženci velik del srečanja namenili razpravi o evropski ideji in vprašanju, kaj lahko storijo katoliške šole, da bi utrjevale in vrednotile to idejo.

Generalni sekretar združenja Guy Seldreslagh je obljubil, da bo CEEC tudi vnaprej pozorno spremljal razvoj dogodkov ter podpiral prizadevanja slovenskih katoliških šol.

Vprašanje se je konkretiziralo tudi s primeri, ki jih doživljajo katoliške šole v Veliki Britaniji, ki so v negotovosti zaradi vprašanja brexita in posebej visokih odstotkov priseljencev iz drugih držav Evropske unije, ki te šole obiskujejo in so sedaj zaradi politične negotovosti v precej nezavidljivi situaciji ter primeri, ki jih doživljajo katoliške šole v Španiji in Kataloniji zaradi občutljive situacije, v kateri so se znašle ob nedavnih dogodkih.

Udeleženci srečanja so poudarili, da je evropska ideja precej širša od same organizacije Evropske unije. Narodi v skupnosti in ne zgolj uniji lahko resnično bogatijo drug drugega in v pestrosti, pluralnosti in medsebojnem spoštovanju skupaj gradijo boljšo prihodnost za vse.