Narodova usoda je odvisna od moči krščanskega konja

Narodova usoda je odvisna od moči krščanskega konja

Bogve kaj vse se zgane v nas ob glasovih, ki prihajajo, denimo, izpod Macesnove gorice? Preverimo lahko pri sebi. Ideološke obrambe vlečejo v svojo opravičujočo smer. Velika je množica brezbrižnih in apatičnih. Toda potencial za zdravljenje naše posttotalitarne kulture in družbe nosi v sebi edinole globoka človeška prizadetost ob vsem prestanem trpljenju. Stara modrost je, da »je bolečina sveti angel, ki pokaže ljudem zaklade, ki bi sicer ostali za vedno skriti«.

Bi se mlade generacije, brezbrižni in apatični, sploh pa ljudje z obrambami, po 75 letih še lahko prikopali do teh zakladov? Bogve. Morda, če resno vzamejo, denimo, Rilkejevo misel, ki pravi, da je »naša naloga, da to začasno, minljivo zemljo tako globoko vtisnemo vase, da njeno bistvo nevidno spet vstane v nas.« Ali če gre za kristjane, ki precizno odgovarjajo na dve božji vprašanji – »kje si in kje je tvoj brat?«

Narodova usoda je odvisna od moči krščanskega konja

Od kristjanov lahko pravzaprav upravičeno pričakujemo, da izvlečejo slovenski voz iz blata. In to po kmečki logiki, da kadar vprežena utrujena konja zastajata, pameten kmet z bičem švrkne po tistem, ki bolje vleče. Narodova usoda je odvisna od moči krščanskega konja.

Se zdi ta trditev pretirana? Poglejmo. Kristjan je edini, ki ve, da je udbomafija sicer močna, toda Bog je vsemogočen. V Svetem pismu bere: »Kjer se je pomnožil greh, se je še veliko bolj pomnožila milost« (Rim 5,20). Kristjan sovraži greh, ne pa grešnika. Namesto stokanja ali napadanja kristjan izbere konstruktivnost in namesto kritike ustvarjalnost. Jasno mu je, da je obstoj zla neizogiben, da pa zlo služi tudi kot svetilnik, ki svari druge, da se izognejo njegovim čerem. Kristjan ve, da spiralo zla prekine le odprtost srca. Na voljo ima velikansko moč, saj lahko ustvarja prostor, v katerega včasih lahno prišumlja, včasih pa prirjove Sveti Duh. Predvsem pa je kristjan prepričan v to, da bo imelo zadnjo besedo veselje ob vstajenju od vsake smrti.

Angel, ki nam pomaga za bolečinami odkrivati zaklade, je na delu tudi v pobudi Vseposvojitev. Lepo povabljeni na E-pokopališče, kjer se lahko z zapisano mislijo in prižgano svečko poklonimo spominu na žrtve vojnega in povojnega zla pri nas. Z molitvijo za njihove duše pa utrjujemo globoko in trajno vez z njimi, med nami in z večnostjo.