Ko Majda Širca komentira molitveni dogodek in z njim manipulira

Gospa Majda Širca v svoji kolumni na portalu Siol.net z dne 14. 10. komentira molitveni dogodek na Kongresnem trgu oziroma išče pomene in nevarnosti takega početja. Zapis v dobri meri trka na čustva bralcev, posebej je izražen poziv k svobodi in poudarjanje oz. zbujanje strahu. Zanimivo je tudi, da se avtorica čuti poklicana komentirati skrite pomene dogodka (»Nikoli ne gre le za tisto, kar se kaže navzven.«), kljub očitnemu pomanjkanju znanja in (intimne) izkušnje z rimskokatoliško cerkvijo.

Glavna nit kolumne in skoraj vseh ostalih medijskih poročil na prevladujočem »liberalnem« delu medijskega prostora je povezovanje molitvenega dogodka s pravicami žensk in svobodno pravico do splava. Nikjer se ne poroča o samem bistvu te javne molitve, tj. mesecu rožnega venca, in temu, da je molitev potekala za domovino (ki v danem trenutku pomoč še kako potrebuje).
Povabilu Katoliške mladine, ki se sicer nanaša na »vse, še posebej pa mlade može in fante«, je težko očitati izključevanje. Seveda iz »liberalnih« komentarjev skrivnostno izgine beseda »vse«, ki se nadomesti z veliko zaskrbljenostjo za pravice žensk in celo nevarnostjo, da bi ti možje in fantje postali politično aktivni. Ob tem lahko opozorimo na pomen duhovnega vodstva v družinah in družbi, ki ga je nedvomno lahko opredeliti v zgodovinskem kontekstu, ker pač svete družine v Betlehem ni vodila Marija, ampak Jožef kot glava družine. Kljub očitkom Katoliški cerkvi o zatiranju feminizma ta na prestol ob Jezusa postavlja Marijo. Konec koncev je tudi molitev rožnega venca posvečena Mariji.

Kljub temu, da je bil dogodek popolnoma ločen od predhodnih dogodkov Za življenje v začetku oktobra, ga je avtorica hitro uspela povezati s pravico do splava. Z nizom ugotovitev in (nedvomno) resničnih trditev o razvoju na tem področju v Sloveniji (diafragme iz Save Kranj, kemična kontracepcija iz Leka ipd.), je več kot polovico teksta namenila temi, ki nima nobene povezave z osnovno predpostavko – molitvenim dogodkom.

V tekstu izstopa tudi nekaj podrobnosti, ki v psihi povprečnega (levega) bralca nedvomno naredijo nezavedne povezave in prižgejo rdečo luč. Tako je Širci uspelo povezati molitev s shodom domobrancev v Ljubljani leta 1944 in ustaško prisego »za dom i Krista protiv komunista«.

Pa še to. »Fatalistični« petek 13., s katerim se zaključuje članek, izhaja iz globoke krščanske tradicije, kar pomeni, da avtorka na koncu koncev vseeno potrjuje krščanske temelje Cerkve in jih celo uporabi za svojo argumentacijo oz. poziv »Ni un paso atras

Aleš Zupan1 komentar

  1. O gospa Sirca, delajte kaj bolj pametnega kot pa da pišete neumne kolumne! Nič ni dobrega od vas!!!

Comments are closed.